Υλικά για χταπόδι στη λαδόκολλα με πατάτες

  • 1 χταπόδι 1½ κιλό (περίπου)
  • 1/3 φλιτζανιού μαυροδάφνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  • 5-6 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι μαύρο
  • 3 λεπτές φέτες πορτοκαλιού (με τη φλούδα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τις πατάτες
  • 4 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, κομμένες στα 2
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για χταπόδι στη λαδόκολλα με πατάτες

  • Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι και το στραγγίζετε καλά.
  • Το βάζετε σε μια λεκάνη και το περιχύνετε με τη μαυροδάφνη.
  • Αφήνετε να “σταθεί” για 30 λεπτά, γυρίζοντάς το ενδιάμεσα.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Στρώνετε μια λαδόκολλα στον πάγκο και τοποθετείτε το χταπόδι στη μια άκρη.
  • Σκορπάτε από πάνω τα αρωματικά και τα μπαχαρικά.
  • Τοποθετείτε το σκόρδο και τις φέτες πορτοκαλιού από πάνω και περιχύνετε το χταπόδι με τη μαυροδάφνη που έμεινε στη λεκάνη και το ελαιόλαδο.
  • Διπλώνετε το χταπόδι στη λαδόκολλα έτσι όπως θα τυλίγατε ντολμάδες και βάζετε το πακέτο σε ταψί.
  • Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το χταπόδι για 1½-2 ώρες.
  • Για να δοκιμάσετε αν είναι ψημένο, μπήγετε ένα μυτερό μαχαίρι από πάνω και μέσα στη λαδόκολλα για να τσιμπήσετε το χταπόδι.
  • Αν τραβιέται εύκολα το μαχαίρι, τότε είναι έτοιμο.
  • Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ανοίγετε τη λαδόκολλα μέσα σε βαθύ σκεύος για να κρατήσετε το ζωμό.
  • Βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια.
  • Στραγγίζετε και χύνετε το ζωμό σε μικρή κατσαρόλα για να φτιάξετε τη σάλτσα.
  • Αν είναι λιγότερο από ένα φλιτζάνι, τότε προσθέτετε λίγη μαυροδάφνη επιπλέον.
  • Βάζετε τη σάλτσα στη φωτιά και την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).
  • Στο μεταξύ βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε.
  • Τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις λιώνετε ελαφρώς με ένα πιρούνι, χωρίς όμως να γίνουν πουρές.
  • Τις πασπαλίζετε με το μαϊντανό και περιχύνετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σερβίρονται με το χταπόδι και τη σάλτσα μαυροδάφνης.