Υλικά για νηστίσιμη μανιταρόσουπα

  • 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 1 lt γάλα βρώμης ή άλλο φυτικό
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι ή πίτουρο βρώμης
  • 2 κ.σ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
  • 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, Πιπέρι

Συνταγή για νηστίσιμη μανιταρόσουπα

  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε την σκελίδα σκόρδου σπασμένη κι αρωματίζουμε το λάδι για 1’ ,τη αφαιρούμε.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3’ να στεγνώσουν.
  • Κρατάμε λίγα σοταρισμένα μανιτάρια στην άκρη για γαρνίρισμα στο τέλος.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, το τριμμένο καρότο κι ανακατεύουμε.
  • Μετά από 3-4’ και μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2’.
  • Προσθέτουμε 1 1/2 φλυτζάνι γάλα βρώμης κι ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλεύρι.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει η σούπα, σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νηστίσιμο γάλα ανακατεύοντας.
  • Τέλος προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε την μανιταρόσουπα για περίπου 15’
  • Προσθέτουμε την μισή από την φυτική κρέμα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Βράζουμε για 1’ σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει ελαφρά και να πάρει κρεμώδη υφή η σούπα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο.
  • Γαρνίρουμε με λίγη φυτική κρέμα, σοταρισμένα μανιτάρια και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
  • Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τρίβουμε λίγο πιπέρι.
  • Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί.
Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου