Υλικά για πατάτες ογκρατέν

  • 175g βούτυρο
  • 1 kg πατάτες
  • 8 φέτες μπέϊκον καπνιστό (150g)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200g μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 200g σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 100g γραβιέρα τριμμένη
  • 4 κ.σ. Αλέυρι γοχ
  • 1 κ.γ. Πάπρικα καπνιστή
  • Αλάτι
  • 650 ml γάλα

Συνταγή για πατάτες ογκρατέν


  • Βάζουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε 50g βούτυρο
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μπέϊκον και τα ρίχνουμε στο τηγάνι
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, κόβουμε σε λεπτές φέτες μια σκελίδα σκόρδο, το πολτοποιούμε με το μαχαίρι μας και μαζί με το σπανάκι τα ρίχνουμε όλα στο τηγάνι.
  • Αφού μαραθεί το σπανάκι ανακατεύω και χαμηλώνω την φωτιά.


Παράλληλα για την μπεσαμέλ

  • Βάζουμε στην κατσαρόλα 125g βούτυρο και 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το παγωμένο γάλα, πάπρικα, αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε την μπεσαμέλ μέσα στο σπανάκι, ανακατεύουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες
  • Σε ένα ταψί ή ενα πυρέξ απλώνω τις πατάτες και αλείφω την μπεσαμέλ διαδοχικά μέχρι να γεμίσει το ταψί​
  • Πασπαλίζουμε με 100g τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για περίπου μια ώρα
  • Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.