Υλικά για χυλοπίτες με σύγκλινο Μάνης

  • 400 γρ. χυλοπίτες
  • 300 γρ. σύγκλινο
  • 2 κρεμμυδάκια ξερά
  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • Χυμός 2 πορτοκαλιών
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • ½ κουτ. γλ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • Φρέσκο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 100 γρ. φέτα
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

Συνταγή για χυλοπίτες με σύγκλινο Μάνης

  • Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  • Στραγγίζουμε και γυρνάμε πάλι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τρεις κουταλιές βούτυρο αγελάδος ανάλατο και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι, να διατηρηθούν ζεστές.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και κόβουμε το σύγκλινο σε κυβάκια.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές.
  • Σοτάρουμε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα κυβάκια σύγκλινο.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλα και σβήνουμε με το τσίπουρο και το χυμό πορτοκάλι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα κλωναράκια θυμάρι, την κάππαρη και φρέσκο πιπέρι.
  • Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι (είναι ήδη η κάππαρη και το σύγκλινο αλμυρά).
  • Αφήνουμε μερικά λεπτά να δέσουν τα υλικά και προς το τέλος ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο, ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί, ώστε να χυλώσει ελαφρώς η σάλτσα.
  • Ρίχνουμε τις χυλοπίτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με το αποξηραμένο θυμάρι (αν θέλουμε και επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι) και σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.