Υλικά για χριστουγεννιάτικα δεντράκια μαρέγκας 

150 γρ (4 μέτρια αυγά ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου)
¼ κγ crème of tartar – κρεμόριο ή χυμό λεμονιού
300 γρ ζάχαρη
χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας ή τζέλ προαιρετικά
ζαχαρωτά για διακόσμηση προαιρετικά
κομματάκια σοκολάτας για διακόσμηση

Συνταγές για χριστουγεννιάτικα δεντράκια μαρέγκας 


  • Βάζω την ζάχαρη σε λαδόκολλα στο ταψί και τη ζεσταίνω στον φούρνο στους 180*C για 6 - 7 λεπτά.
  • Προσέχω να μην λιώσει και καραμελώσει, θέλω απλά να μαλακώσει.
  • Εν τω μεταξύ προετοιμάζω το μπολ του μίξερ και τον αναδευτήρα καθαρίζοντας τα καλά με λίγο ξύδι ώστε να μην έχων κανένα υπόλειμμα λίπους.
  • Χτυπάω τα ασπράδια στο μίξερ σε μέτρια ένταση μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ρίχνω την crème of tartar συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Βγάζω από το φούρνο τη ζάχαρη και την προσθέτω σταδιακά κουταλίες - κουταλίες στη μαρέγκα δυναμώνοντας την ένταση.
  • Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πιάνω το μείγμα και να μην νιώθω τους κόκκους της ζάχαρης.
  • Όταν έχει γίνει μια πλούσια, αφράτη, γυαλιστερή, λεία μαρέγκα είναι έτοιμη.
  • Ανάλογα τα σχέδια που θέλω να δημιουργήσω την χρωματίζω με πάστα ζαχαροπλαστικής.
  • Για να φτιάξω χριστουγεννιάτικα δέντρα χρωματίζω τη μαρέγκα πράσινη και βάζω στο κορνέ μύτη χοντρή με άστρο.
  • Ξεκινώ να κάνω κύκλο στο ταψί σηκώνοντας προς τα πάνω έπειτα το κορνέ για να φτιάξω το ύψος του δέντρου.
  • Διακοσμώ με ζαχαρωτά.
  • Ψήνω στο φούρνο στους 120*C στις αντιστάσεις ή στους 100*C στον αέρα για 2 ώρες και έπειτα κλείνω το φούρνο και αφήνω τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο για άλλες 2 ώρες περίπου.
  • Μπορώ να τις τυλίξω σε φακελάκια από ζελοφάν για να τα προσφέρω δώρο ή σε παζάρια ή να τα στολίσω στην πιατέλα.