Υλικά
600 γρ. αλεύρι τύπου 55%
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
200 γρ. αλεύρι σταρένιο
250 γρ. ρεβίθια ψιλοαλεσμένα
20 γρ. αλάτι
50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. γλυκού κοφτό, κύμινο
1 κ. γλυκού, ζάχαρη

Εκτέλεση 
Μια και το ψωμί αυτό δεν περιέχει ούτε μαγιά ούτε προζύμι, σε αντίθεση με άλλα ψωμιά, χρησιμοποιούμε ως "προζύμι" τα ρεβύθια. Δηλαδή, για να φτιάξουμε το προζύμι του ψωμιού μας, βράζουμε σε μια κατσαρόλα 500 ml. νερό και ρίχνουμε μέσα τα αλεσμένα ρεβύθια.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά το μείγμα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη, για τουλάχιστον 5-6 περίπου ώρες. Σκοπός είναι να μαλακώσουν τα ρεβύθια, να γίνουν χυλός και συγχρόνως να κρυώσουν όταν έρθει η ώρα να ζυμωθούν. Για ευκολία, μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία το προηγούμενο βράδυ και να αφήσετε τα αλεσμένα ρεβύθια όλη τη νύχτα στο ζεστό νερό. Συνήθως, το μείγμα σχηματίζει στην επιφάνειά του έναν αφρό που δείχνει ότι είναι έτοιμο.

Όταν περάσουν οι ώρες, ζεσταίνουμε 300 ml νερό και τα προσθέτουμε στο προζύμι, ανακατεύοντας καλά και ρίχνοντας λίγο αλεύρι, με σκοπό να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ένα μεγάλο μπολ, σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο για 2 ώρες -τουλάχιστον- μέχρι να δούμε ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα, συμπληρώνουμε το ζυμάρι μας με το ελαιόλαδο, και το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κύμινο (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε κι άλλα μπαχαρικά, όπως λίγο γλυκάνισο και κανέλα) και τέλος αν χρειάζεται 200 ml νερό.

Ζυμώνουμε συνεχώς, μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έχει γίνει ελαστική και ευκολόπλαστη. Την αφήνουμε πάλι κατά μέρος ώστε να φουσκώσει λίγο. Κατόπιν, πλάθουμε καρβέλια ή φραντζόλες, και τα χαράζουμε με μαχαίρι ακτινωτά. Και πάλι τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και ξανανέβουν, για λίγο, και έπειτα ψήνουμε το ψωμί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.