Ότι και να διαλέξετε να φτιάξετε, ο τρόπος είναι ο ίδιος και το αποτέλεσμα εκπληκτικό.

Ας πούμε ότι φτιάχνουμε μαρμελάδα πορτοκάλι, θα χρειαστούμε τα πορτοκάλια μας, ζάχαρη, νερό, ας βάλουμε και τις ποσότητες, ενάμιση κιλό πορτοκάλια λεπτόφλουδα, ένα κιλό ζάχαρη αν είναι γλυκά και ένα κιλό και 200 γραμμάρια αν είναι λίγο ξινά, το νερό θα το αποφασίσουμε στο τέλος.

Ξεκινάμε να ξύσουμε λίγο τα πορτοκάλια γύρω γύρω για να μην είναι πολύ πικρά, αν και τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια δεν είναι, το νεράντζι και το λεμόνι περισσότερο, το ξύσμα το κρατάμε για τα κέικ μας και το βάζουμε στην κατάψυξη, τα μόνα που δεν τα ξύνουμε γύρω γύρω είναι τα κούμ κουάτ γιατί είναι πολύ λεπτεπίλεπτα και μικρά.

Αφού λοιπόν τα ξύσουμε, κόβουμε πάνω και κάτω τα καπελάκια τους και τα βάζουμε όπως είναι μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν, μόλις πάρουν βράσιμο τα αφήνουμε πέντε λεπτά, μετα αδειάζουμε το νερό, βάζουμε καινούργιο και επαναλαμβάνουμε τρεις φορές σύνολο την διαδικασία, από το τελευταίο νερό κρατάμε δυο ποτήρια μήπως και τα χρειαστούμε.

Όταν τελειώσουμε τ αφήνουμε να κρυώσουν για να τα καθαρίσουμε ως εξής, βγάζουμε την σάρκα και την βάζουμε σ ένα σουρωτήρι με μια λεκανίτσα από κάτω να μας περιμένει, τις φλούδες σε μια άλλη, ξεκινάμε λοιπόν με τις φλούδες, δηλαδή τις κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας σαν σπιρτόξυλα, αφού τι έχουμε καθαρίσει από τυχόν ίνες που δεν έφυγαν με την σάρκα και τις αφήνουμε στην λεκανίτσα κομμένες.

Πάμε τώρα στην σάρκα και όπως είναι βρασμένη και μαλακή την ζουλάμε με το χέρι μας να βγάλει όλα τα υγρά της, ζουλάμε και στύβουμε, ζουλάμε και στύβουμε, όταν στεγνώνει, ρίχνουμε λίγο από το νεράκι που κρατήσαμε και ξαναζουλάμε, αυτό το κάνουμε δυο τρεις φορές, μέχρι που μέσα στο σουρωτήρι να μείνουν οι ίνες, οι νεύρες και τα κουκούτσια του πορτοκαλιού, όλα τα άλλα τα χρήσιμα, είναι ήδη από κάτω στην λεκανίτσα.

Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα μας το υλικό απ την σάρκα, τις φλούδες που έχουμε κόψει σπιρτόξυλα και ρίχνουμε και την ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κάποιες ώρες να ηρεμήσουν και να μαλακώσει η ζάχαρη, μετα ανάβουμε το μάτι στην μεγάλη θερμοκρασία και αφήνουμε δέκα λεπτά να βράσει, να προσέχετε γιατί αφρίζει, αν είναι πολύς ο αφρός, τον βγάζετε όπως όταν κάνετε κρέας.

Μετά τα δέκα λεπτά χαμηλώνετε το μάτι και αφήνετε να σιγοβράσει η μαρμελάδα μέχρι να δέσει και να είναι πυκνόρρευστη, αλλά όχι σφιχτή, να ρέει, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την αποθηκεύετε σε καθαρά γυάλινα βάζα.

Μ αυτόν τον τρόπο που σας περιέγραψα, η μαρμελάδα μας γίνεται διάφανη, χωρίς να είναι αλεσμένη σαν πολτός, φαίνονται όμορφα οι λεπτοκομμένες φλούδες της και είναι χάρμα και να την βλέπεις.

Εγω το λέω και μαρμελαδογλυκό.

Καλή επιτυχία!