Με τους λαχανοντολμάδες δεν ξέρω γιατί, αλλά κάθε φορά που φτιάχνω βασανίζομαι, έτσι σκέφτηκα μια μέρα να φτιάξω με κινέζικο λάχανο μήπως είναι πιο εύκολο, γιατί είχα εντοπίσει ότι το πρόβλημά μου ήταν τα φύλλα του λάχανου, που εγω για κάποιο λόγο δεν μπορώ να τα τυλίξω.

Και ω του θαύματος… τέλεια με το κινέζικο λάχανο, στο τσάκα τσάκα και γίνονται υπέροχοι…

Πάμε λοιπόν να τους φτιάξουμε…

Θα χρειαστούμε για ένα μέτριο ταψί, εγω τα βάζω στην πήλινη γάστρα, δυο κινέζικα λάχανα, είναι μικρά,έναπακέτο ρύζι Καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και μπασμάτι,αλατοπίπερο, λίγο άνηθο η μάραθο, φρέσκο δυόσμο, ένα κύβο λαχανικών φρέσκο, σε μορφή ζελέ δηλαδήκαι λίγο λάδι, αν σας αρέσει μπορείτε να ρίξετε μια χούφτα ηλιόσπορους και μια σταφίδες, τους δίνει ιδιαίτερη γεύση.

Λοιπόν…αρχικάβάζουμε ταλάχανα να ζεματιστούν,αφούτους κάνουμε την τρύπα με το μαχαίρι στο κοτσάνι για να βγαίνουνεύκολα τα φύλλα, για δέκαλεπτάπερίπου, είναι πολύ τρυφεράαυτά και φτάνει αυτός ο χρόνος.

Σε μια άλλη λεκανίτσα τώρα,βάζουμεόλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε τα λάχανα από το νερό που τα ζεματίσαμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, το ζουμί δεν το πετάμε, θα το ρίξουμε μέσα στην γάστρα για να βράσουν και στη σάλτσα αυγολέμονο που θα φτιάξουμε επίσης.

Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα, τα κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε το σκληρό, σ αυτό το λάχανο δεν είναι πολύ σκληρό, αλλά πρέπει να βγει και ότι κάνουμε με το κανονικό λάχανο το κάνουμε κι εδώ, τους τυλίγουμε, τους στρώνουμε ωραία μέσα στην γάστρα μας, ρίχνουμελίγοακόμανερό από το βρασμένολάχανο, λίγο λάδι, τρίβουμε λίγο πιπέρι, σκεπάζουμε το σκεύος και μέσα στο φούρνο για ψήσιμο περίπου μιάμιση ώρα.

Ο Φούρνος να είναι ζεστός στους 180 βαθμούς.

Λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο, βγάζετε το καπάκι για να πάρει από πάνω λίγο χρώμα και έτοιμο.

Σάλτσα αυγολέμονο

Σε μια κατσαρολίτσα, βάζουμε δυο φλιτζάνια νερόκαι διαλύουμε μέσα ένα κύβο λαχανικών, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό που ζεματίσαμε τα φύλλα του λάχανου, μόλις ζεσταθεί λίγο, όχι να βράσει, ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χτυπητήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι πιπέρι και ένα κρόκο αυγού καλά χτυπημένο και συνεχίζουμε δυνατά να ανακατεύουμε, μέχρι ν αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας, να είναι ρευστή, τότε, βάζουμε μέσα και χυμό από δυο λεμόνια και ανακατεύουμε, στο τελείωμα, αν θέλετε βάζετε και μια μικρή κουταλιά βούτυρο για την γεύση…

Το φαγητό αυτό συνοδεύεταιμε λίγη φέτα η ανθότυρο και φρέσκο ψωμί.

Σημείωση:Τα σκληρά που κόψατε από τα φύλλα μην τα πετάξετε, βάλτε τα στην κατάψυξη κι μια άλλη μέρα μπορείτε να τα κάνετε ένα ωραίο λαχανόρυζο.