ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ_
Γεύσεις

Λαχταριστά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο

Τα ντολμαδάκια έμαθα να τα φτιάχνω στην Κρήτη και φυσικά να τα τρώω ακατάπαυστα.

Στο σπίτι μας δεν τα πολυφτιάχναμε, γιατί κούραζαν πολύ την μαμά μου στο τύλιγμα, φτιάχναμε μόνο την σαρακοστή, άντε και καμιά φορά όταν τα επιθυμούσαμε πολύ…

Στην Κρήτη όμως, υπάρχουν πάντα, κάθε μέρα, με το κάθε τι… και το καλοκαίρι με τους ανθούς απ τα κολοκυθάκια, ντολμάδες ποίημα…

Θα σας πω πως τα φύλλα, εγώ προσωπικά, τα μαζεύω απ το καλοκαίρι και τα βάζω έτσι ωμά στην κατάψυξη πακετάκια πακετάκια και όποτε θέλω τα χρησιμοποιώ, όταν αποψυχτούν, δεν θέλουν ούτε ζεμάτισμα, ένα ένα και τύλιγμα.

Να σας πω επίσης, πως την γέμιση των ντολμάδων στην Κρήτη, την φτιάχνουν με πολλά μυριστικά, δηλαδή, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο είπαμε, άνηθο, μάραθο, δυόσμο, θυμάρι, λίγη ρίγανη, μια πατάτα τριμμένη μαζί μ ένα κολοκυθάκι στο μούλτι, αλατοπίπερο, λάδι και ρύζι γλασέ.

Ανάλογα με το πόσα φύλλα έχετε θα κανονίσετε και την ποσότητα, συνήθως για μια κανονική κατσαρόλα, ούτε μεγάλη ούτε μικρή, θέλουμε μισό κιλό ρύζι, τα υπόλοιπα με το μάτι, ξέρετε εσείς….

Το τύλιγμα; απλό… σαν την φασκιά ενός μωρού, στην μέση μια κουταλιά του γλυκού γέμισμα, διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε ρολλάροντας στο τρίτο, έτοιμο το ντολμαδάκι.

Τα τοποθετούμε με την σειρά στην κατσαρόλα και ανάμεσα σε κάθε στρώση, βάζουμε στρογγυλές φέτες λεμονιού.

Όταν τα τελειώσουμε, ρίχνουμε λίγο νεράκι για να βράσει το ρύζι μας, υπολογίστε για μισό κιλό, να σκεπάζονται μόλις και σε μέτρια φωτιά, μ ένα αναποδογυρισμένο πιάτο πάνω πάνω για να μην μας ανοίξουν.

Οι γυναίκες στην Κρήτη, από κάτω στην κατσαρόλα και πριν αρχίσουν να τοποθετούν τα ντολμαδάκια, βάζουν το κοτσάνι απ το θυμάρι που έχουν ξεράνει για να το τρίψουν και τους έχει μείνει, το κάνουν σαν πλέγμα, βάζουν από πάνω δυο τρία σκέτα φύλλα και από πάνω τοποθετούν τους ντολμάδες.

Αυτό το κάνουν για να μην κολλήσουν από κάτω, αλλά συγχρόνως με το βράσιμο, το κοτσάνι του θυμαριού, βγάζει υπέροχα αρώματα.

Πιστεύω πως δεν θα έχετε κοτσάνια θυμαριού, φυσικό, τότε, θα βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας φέτες στρογγυλές πατάτας, να τον καλύψετε καλά και από πάνω τους ντολμάδες, έτσι, αποφεύγουμε το κόλλημα, αν συμβεί.

Δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς ντολμάδες, θέλει χρόνο και υπομονή, αξίζει όμως έστω για μια φορά τον χρόνο…