«Ήθελα πολύ καιρό να έρθω στη Λαµία», υποστήριζε µεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τον περασµένο Ιούλιο, τονίζοντας ότι το νοσοκοµείο «δυσφηµίστηκε µε υποκειµενικά και όχι αντικειµενικά κριτήρια». Τα υποκειµενικά κριτήρια στα οποία αναφέρθηκε ο ακλόνητος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα δεν εξήγησε ποια θεωρεί ότι είναι. Ωστόσο, το εν λόγω νοσοκοµείο βρέθηκε στο επίκεντρο της δηµοσιότητας για δύο τραγικά περιστατικά. Τον θάνατο του 9χρονου ∆ηµήτρη Κατσαούνου τον Ιούλιο του 2017 και της Ιωάννας Κουτσοπάνου πριν από λίγες ηµέρες. Και οι δύο από περιτονίτιδα, σύµφωνα µε τις οικογένειες των αδικοχαµένων παιδιών, λόγω λανθασµένης ιατρικής διάγνωσης.

Οταν ο κ. Πολάκης ρωτήθηκε, την περασµένη Τετάρτη, από δηµοσιογράφους για τους δύο θανάτους απάντησε µε επικριτικό ύφος: «Θα σου απολογηθώ εγώ εσένα; Τι είσαι εσύ και θα σου απολογηθώ; Τι είσαι για να σου απαντήσω;», ενώ δεν σχολίασε ούτε το περιστατικό µε τον πρώην διοικητή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Νίκαιας µε τα πλαστά πτυχία. Οπως αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια στον χώρο της Υγείας, τα παραπάνω περιστατικά δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από κρίκους στην αλυσίδα των περιστατικών που καταδεικνύουν το πώς αντιλαµβάνεται και αντιµετωπίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τις αρµοδιότητες και τις υποχρεώσεις του, αλλά και το ότι ο προϊστάµενός του στο υπουργείο, Ανδρέας Ξανθός, µόνο στο οργανόγραµµα θεωρείται ανώτερός του και όχι επί της ουσίας. Μια πανσπερµία ανθρώπων που τοποθετήθηκαν σε σηµαντικές θέσεις στον χώρο της Υγείας και χρεώνονται κατά κύριο λόγο στον Παύλο Πολάκη αποτελούν τους «εντιµότατους φίλους του», σε µια τραγική εκδοχή της διάσηµης ιταλικής ταινίας του 1975.

Ο ∆ηµήτρης Μπούτος, µέχρι πρότινος διοικητής του Γενικού Κρατικού Νοσοκοµείου Νικαίας, παρουσίαζε τέσσερις πλαστούς τίτλους σπουδών στο βιογραφικό του ως διοικητή και στον υπηρεσιακό του φάκελο ως διοικητικού υπαλλήλου στο Θριάσιο Νοσοκοµείο. Η επιλογή του ίδιου του Παύλου Πολάκη στο πρόσωπό του δικαιολογήθηκε από τον πρώτο, µετά τον σάλο, µεταξύ άλλων µε το κριτήριο της «πειθαρχίας» στη νέα κυβέρνηση. «Το κριτήριο ήταν να µπορούν να συµµορφωθούν µε το πολιτικό πλαίσιο και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης, που ερχόταν να αλλάξει τα πράγµατα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

∆εν γνωρίζει κανείς αν το ίδιο κριτήριο ίσχυσε και για τον Χ. Πανοτόπουλο, ο οποίος τον Μάρτιο του 2018 διορίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου του νοσοκοµείου της Σαντορίνης και αντιπροέδρου της ΑΕΜΥ Α.Ε. (Ανώνυµη Εταιρεία Μονάδων Υγείας). Η λεπτοµέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι το βασικό του προσόν ήταν το πτυχίο του Τµήµατος Μηχανολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρµογών του ΤΕΙ Πειραιά, η διατήρηση συνεργείου-βουλκανιζατέρ στην Ηλιούπολη, αλλά προπάντων η φιλία του µε τον Παύλο Πολάκη, αφού διετέλεσε συνεργάτης του στο πολιτικό γραφείο του.

Με την υπογραφή του Π. Πολάκη και του Ανδρέα Ξανθού, διορίστηκε ως αναπληρώτρια διοικήτρια του Γ.Ν. Πατρών µε αρµοδιότητα στο Γ.Ν. Νοσηµάτων Θώρακος Νοτίου Ελλάδας «Αγιος Λουκάς» η Χαρίκλεια Μαρτσούκα. Το πρόβληµα είναι ότι το νοσοκοµείο στο οποίο είχε διοριστεί έκλεισε, αλλά η ίδια παρέµεινε στη θέση της ακόµα και χωρίς νοσοκοµείο, αφού καταργήθηκε ως αυτόνοµο νοµικό πρόσωπο και συγχωνεύθηκε ως ενιαίο νοµικό πρόσωπο µε το νοσοκοµείο «Αγιος Ανδρέας», στις εγκαταστάσεις του οποίου µεταφέρθηκε τον Μάιο του 2017 ως πνευµονολογική κλινική. Τον περασµένο Ιούλιο, δε, η ΠΟΕ∆ΗΝ κατήγγειλε ότι η υποδιοικήτρια του Νοσοκοµείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας» «καρατοµήθηκε» ενώ έλειπε σε άδεια λοχείας, για να πάρει τη θέση της η εν λόγω κοµµατική φίλη του κύριου Πολάκη, για την οποία εκκρεµούσε η καταγγελία από το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζοµένων στα νοσοκοµεία ότι εισέπραττε επί 22 χρόνια τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της. Η σφραγίδα του Π. Πολάκη δεν θα µπορούσε να λείπει ούτε από τη Μακεδονία,και συγκεκριµένα την Καβάλα. Εκεί, τον περασµένο Οκτώβριο, ο διοικητής του νοσοκοµείου, Αναστάσιος Καρασαβόγλου, ακούγεται σε ηχητικό ντοκουµέντο που είδε το φως της δηµοσιότητας να προβαίνει σε δηλώσεις που προσοµοιάζουν σε προεκλογικό αφήγηµα. Σε αυτό, ο διοικητής του νοσοκοµείου ακούγεται να λέει σε 80 συµβασιούχους: «Το ότι µπορείτε να είστε και πάλι υποψήφιοι, µπορείτε να υποβάλετε δηλαδή και πάλι την αίτησή σας και άρα χωρίς διακοπή να απασχοληθείτε, οφείλεται αποκλειστικά και µόνο στην πολιτική απόφαση της πολιτικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Στον Ξανθό και στον Πολάκη, δηλαδή. ∆εν µου αρέσει να µιλώ έτσι, αλλά αυτό είναι». Πρόσωπο-κλειδί από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη αποτελεί, σύµφωνα µε ανθρώπους που βρίσκονται χρόνια στο υπουργείο Υγείας, η Γεωργία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου, σύζυγος του Η. Κωστοπαναγιώτου, βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Για την κ. Κωστοπαναγιώτου έχουν διατυπωθεί καταγγελίες από την ΠΟΕ∆ΗΝ ότι είναι πάντα πρόθυµη να «ξελασπώνει τον Πολάκη συµµετέχοντας σε επιτροπές και Ε∆Ε. Στη Ζάκυνθο µε τα χειρουργεία, στη Σαντορίνη στέλνοντας γιατρούς και νοσηλευτές, στην Κρήτη µε το κοριτσάκι, τη Μελίνα, που βρήκε τραγικό θάνατο». Στην υπόθεση του τραγικού θανάτου της µικρής Μελίνας από το Λασίθι το 2015 είχε εµπλακεί η αναισθησιολόγος Ν. Πολάκη, ξαδέρφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, για την οποία διαπιστώθηκε βαριά ιατρική αµέλεια από τους επιθεωρητές του Σώµατος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, µε το πόρισµά τους να µένει στο σκοτάδι επί 26 µήνες και να αποκαλύπτεται το 2018. Για την ίδια µάλιστα, τον Ιούνιο του 2016, υπήρξε καταγγελία από τον Β. Κεγκέρογλου και την Ε. Χριστοφιλοπούλου ότι ως προσωρινή διοικητής του Αττικού αρνήθηκε να χειρουργηθεί ασθενής στο νοσοκοµείο και χρειάστηκε να παρέµβει εισαγγελέας.

Παράδειγμα

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον χώρο της Υγείας σχολιάζουν ότι το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγµα διορισµού ανθρώπων του Παύλου Πολάκη σε θέσεις-«κλειδιά» είναι ο διορισµός του ∆.Σ. της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προµηθειών Υγείας. Πρόκειται για τον νέο φορέα που ανέλαβε από τον ∆εκέµβριο του 2017 την κεντρική διαχείριση των προµηθειών που είναι απαραίτητες για την εύρυθµη λειτουργία της Υγείας και σχετίζονται τόσο µε τους ασθενείς όσο και µε τα λειτουργικά έξοδα όλου του Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Το ∆.Σ. αφενός συγκροτήθηκε µε απόφαση του Π. Πολάκη και όχι του αρµόδιου υπουργού, Ανδρ. Ξανθού, και αφετέρου στελεχώθηκε µε πρόσωπα που εργάζονταν ως µετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού.

Τόσο ο πρόεδρος του ∆.Σ., Πλούταρχος Ψωµιάδης, όσο και ο αντιπρόεδρος, Γεώργιος Μαλαβάκης, εργάστηκαν ως µετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του Π. Πολάκη. Από την άλλη, η νεαρή δικηγόρος Χρυσούλα Πάντου, η οποία είναι µέλος του ∆.Σ., έχει διατελέσει επιστηµονική συνεργάτις του αναπληρωτή υπουργού, µετακλητή στο γραφείο του Ανδρ. Ξανθού, αλλά και υποψήφια βουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, προερχόµενη από τη Νεολαία του κυβερνώντος κόµµατος. Αυτό που έχει προκαλέσει µεγάλη εντύπωση σε όσους εργάζονται στον ίδιο χώρο είναι ότι, παρόλο που έχει προκηρυχθεί διαγωνισµός για την πλήρωση των θέσεων του ∆.Σ. από τον περασµένο Ιούλιο, δεν έχει σηµειωθεί καµία εξέλιξη και η θητεία των παραπάνω έχει παραταθεί µέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισµός.

«Απαράδεκτη και εξοργιστική συμπεριφορά»

Τα «Π» επικοινώνησαν µε τις οικογένειες των δύο αδικοχαµένων παιδιών, µετά την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο ερώτηµα των δηµοσιογράφων για τον θάνατο των παιδιών στη Λαµία. «Απαράδεκτη και εξοργιστική» χαρακτήρισαν την αντίδραση του κ. Πολάκη από την οικογένεια Κατσαούνου, αναρωτώµενοι «σε ποια χώρα της Ευρώπης θα είχαν χαθεί δύο παιδιά µε διαφορά 18 µηνών από αλλεπάλληλα λάθη και ολιγωρίες, µε εµπλοκή του ίδιου ιατρικού προσωπικού, και ο αρµόδιος υπουργός θα αρνιόταν πεισµατικά να µιλήσει για την υπόθεση;». Πρόσθεσαν δε για τον Παύλο Πολάκη ότι «η µερική ανασκευή των δηλώσεών του στα social media, την επόµενη ηµέρα, έδειξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός αντιλαµβάνεται το λάθος αλλά και την οδύνη που έχει προκληθεί στις δύο οικογένειες», ζητώντας όµως «καθαρές απαντήσεις» για τις συνθήκες θανάτου του 9χρονου ∆ηµήτρη.

Η οικογένεια του ∆ηµήτρη Κατσαούνου απευθύνει και µία σειρά ερωτηµάτων για την ουσία της υπόθεσης: «Το Νοσοκοµείο Λαµίας έχει κάνει Ε∆Ε και, αν ναι, γιατί δεν δίνει το πόρισµα στη δηµοσιότητα; Γιατί δεν µας έχει ενηµερώσει κανείς για το αποτέλεσµα; Οι αρµόδιοι του ΣΕΥΥΠ ασχολήθηκαν µε την υπόθεση; Και, αν ναι, 18 µήνες µετά σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες; Η διοίκηση του Νοσοκοµείου Λαµίας ποιες ενέργειες έκανε µετά τον θάνατο του ∆ηµήτρη; Μήπως οι εµπλεκόµενοι γιατροί παραµένουν στη θέση τους σαν να µην έχει συµβεί τίποτε; Ζητάµε απαντήσεις, γιατί πέθανε το παιδί µας, και αν υπάρχουν υπεύθυνοι να τιµωρηθούν! ∆εκαοκτώ µήνες τώρα δεν µιλήσαµε περιµένοντας τις ενέργειες της κρατικής µηχανής. Η επίσπευση των ερευνών είναι πλέον µονόδροµος».

«Οι προσβολές και ο εξευτελισµός δεν φέρνουν πίσω το παιδί µας, αλλά ενθαρρύνουν αυτούς που φταίνε για τον θάνατό του», αναφέρουν στα «Π» από την οικογένεια της αδικοχαµένης Ιωάννας Κουτσοπάνου. Σχολιάζοντας την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ανέφεραν µε νόηµα: «Θεωρούµε ότι ο υπουργός Υγείας είναι υπουργός που έχει ταχθεί θεσµικά να προστατεύει µε όλους τους τρόπους, προληπτικούς και κατασταλτικούς, την υγεία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, και ειδικότερα να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για την υγεία των παιδιών».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019