Στο Συμβούλιο της Επικράτειας προσέφυγε η Εκκλησία της Ελλάδος για το ζήτημα των εκλογών της διοικούσας επιτροπής στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου.

Για το ίδιο ζήτημα έχει προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’.

Η Εκκλησία της Ελλάδος στρέφεται και αυτή με τη σειρά της κατά της από 27.7.2018 απόφασης της συντονιστικής επιτροπής αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου σχετικά με τις εκλογές στην διοικούσα επιτροπή του εν λόγω Ιδρύματος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητάει να κηρυχθεί ως αντισυνταγματική η τροπολογία που καθαίρεσε την προηγούμενη διοίκηση και αφαίρεσε το δικαίωμα στον εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου να έχει ψήφο κατά στην ψηφοφορία από την οποία προκύπτει ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι το άρθρο 48 του νόμου 4521/2018 παραβιάζει την θρησκευτική αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του κράτους και την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με την έννοια της μη επέμβασης του κράτους σε εσωτερικά θρησκευτικά ζητήματα όπως την προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η αίτηση ακύρωσης του Μητροπολίτη Σύρου έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στην Ολομέλεια του ΣτΕ και αναμένεται την ίδια ημερομηνία να προσδιοριστεί και η αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος.