Το Φανάρι παρακολουθεί όλες τις λεπτομέρειες της «συμφωνίας» του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και του Έλληνα πρωθυπουργού και όταν ενημερωθεί επίσημα θα τοποθετηθεί δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου.

«Το Οικουμενικού Πατριαρχείο παρακολουθεί όλες τις ανακοινώσεις που έγιναν αυτές τις μέρες και όταν ενημερωθεί επισήμως ο Παναγιότατος θα θέσει υπόψη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο οποία ενημέρωση έχει και αυτή με τη σειρά της θα τοποθετηθεί επισήμως» σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι υπάρχει πάντοτε επικοινωνία και συνεργασία: «Η ελληνική πολιτεία πάντοτε βρίσκεται σε συνεργασία και επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα θέματα που το αφορούν και αυτή η συνεργασία και η επικοινωνία, είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένει να ενημερωθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συζητήσει το θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και θα τοποθετηθεί.»

Ερωτηθείς αν έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση του Πατριάρχη από την ελληνική πολιτεία ή την ελληνική εκκλησία, ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει αν έχει υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή κάποια ενημέρωση.

Αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας: Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρίθηκε στο αίτημα που υποβλήθηκε από την Ουκρανία για να χορηγηθεί το καθεστώς αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία βρίσκεται σε διαδικασία τους τελευταίους μήνες και βρίσκεται σε εξέλιξη.»