Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο αίτημα που είχε καταθέσει προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα την πλήρωση της Μητρόπολης Περιστερίου με μετακίνηση άλλου μητροπολίτη (μεταθετό) από τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Πρόκειται για επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928 διοικούνται «επιτροπικώς» από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το αίτημα προς το Φανάρι διατυπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών με την απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σήμερα, να είναι ότι δεν δίδεται η ευλογία για τη μετάθεση Μητροπολίτη από τις Νέες Χώρες.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει εδώ και μέρες, με την ερμηνεία της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928 να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με την Πράξη, η μετάθεση από Επαρχία σε Επαρχία απαγορεύεται. «Άπαγορευομένων τῶν ἀρχιερατικῶν μεταθέσεων ἀπό ἐπαρχίας εἰς ἐπαρχίαν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πράξη.

Παρόλο που αρχικά δεν υπήρχε διαρροή για το αν το αίτημα διατυπώθηκε προς το Φανάρι, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, αυτό έγινε και σήμερα υπήρξε η απάντηση. Ακόμα όμως κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδινε την ευλογία του, έπρεπε να υπάρξει και έγκριση από τα 2/3 της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ανώτατου διοικητικού οργάνου, σε δύο ψηφοφορίες κάτι που μετά την άρνηση του Φαναρίου δεν θα γίνει. 

Αποτέλεσμα είναι ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας να στρέφεται σε άλλους ιεράρχες για την πλήρωση της θέσης του Μητροπολίτη. Δύο από τα ονόματα που συζητιούνται εντόνως  για τη Μητρόπολη Περιστερίου είναι του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελου, γενικού διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας και του αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Νικολάου, Ιεροκήρυκα της  Μητρόπολης Καισαριανής.