Έσωσε πάνω από 5.000 ανθρώπινες ζωές που κινδύνεψαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Με αυτοθυσία άρπαξε από το θάνατο μικρά παιδιά και τα επανέφερε στη ζωή.

Ο Λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος που έφυγε από την ζωή στα 44 χρόνια του από ανακοπή καρδιάς και με το θάνατό του ράγισε τις καρδιές των Ελλήνων, κηδεύεται σήμερα στην Μυτιλήνη. Ακούραστος, αλύγιστος, με αυτοθυσία, ταπεινότητα και μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπο, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, είχε ξεχωρίσει για την ανθρωπιστική του δράση και μάλιστα βραβεύτηκε πολλές φορές για την ξεχωριστή του δράση τόσο από το Λιμενικό Σώμα, όσο και από την τοπική κοινωνία.

Το όνομά του έφτασε μέχρι και το Χόλιγουντ όταν η ταινία μιας ελληνίδας φοιτήτριας, με θέμα το δράμα των προσφύγων της Συρίας και την αυτοθυσία των Ελλήνων Λιμενικών και στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Για εκείνον όμως μικρή σημασία είχαν όλα αυτά.

Όπως έλεγε τότε σε συνέντευξή του στα parapolitika.gr σε σημασία είχε μόνο μία πράξη και μόνο ένα βραβείο. «Σημασία έχει να είσαι εκεί που σε χρειάζονται». Και σίγουρα ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν «εκεί» κάθε φορά ένας ή χιλιάδες συνάνθρωποί μας τον χρειάζονταν, πράττοντας το καθήκον του τόσο ως Λιμενικός, όσο και ως άνθρωπος.    

Κυριάκος Παπαδόπουλος στα parapolitika.gr: Βραβείο για μένα είναι κάθε πρόσφυγας που σώζω

Τον περασμένο Ιανουάριο η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας Λιμενικός θα… έπαιρνε… βραβείο Όσκαρ.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος μίλησε τότε στα parpaolitika.gr τόσο για το γεγονός της υποψηφιότητας, όσο και για την δράση του στο Αιγαίο, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το μεγαλείο της ψυχής του.  

"Στο Αιγαίο αφήνουμε κάθε μέρα ένα κομμάτι της ψυχής μας"

Μέχρι το Χόλιγουντ θα φτάσει το δράμα των προσφύγων, αλλά και η αυτοθυσία των Ελλήνων λιμενικών μέσα από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους μιας Ελληνίδας φοιτήτριας, το οποίο είναι για πρώτη φορά υποψήφιο για Όσκαρ. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο,  «4.1 miles» είναι η απόσταση, που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.  

Εκεί, όπως αποκαλύπτει στα parapolitika.gr, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Ανθυπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος «καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους μου αφήνουμε ένα κομμάτι της ψυχής και της ζωής μας. Εκεί, ανθρώπινα δράματα εκτυλίσσονται και γίνονται κομμάτι της δικής μας ζωής. Εκεί τα παγωμένα νερά του Αιγαίου όπου καθημερινά σώζουμε ζωές. Αυτό είναι το δικό μας βραβείο, όταν σώζουμε έστω και μια ζωή.

Και ευτυχώς έχουμε ακόμη αντοχές για να συνεχίσουμε να το κάνουμε».  

Για πρώτη φορά το Ελληνικό Λιμενικό θα… φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ και μέσω ενός εκπροσώπου του που πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ θα διεκδικήσει το βραβείο Όσκαρ.  

«Αυτό μας κάνει όλους πολύ περήφανους. Κι εμένα προσωπικά και τους συναδέλφους μου.

Η Δάφνη Ματζιαράκη έκανε μια καταπληκτική δουλειά και πραγματικά οι εικόνες που αποτυπώνονται στην ταινία της είναι πολύ δυνατές γιατί απεικονίζουν την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά», δηλώνει στα parapolitika.gr ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημειώνει πως τις δύσκολες αυτές εικόνες κάνει προσπάθεια καθημερινά να τις αποβάλει από το μυαλό του και επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς να μεταφέρει μέσα του τις κραυγές και τα βλέμματα απόγνωσης των ανθρώπων που σώζει καθημερινά.

«Το δικό μας βραβείο είναι όταν σώζουμε έστω και μια ζωή. Όταν ένας πρόσφυγας κυνηγημένος από την μανία του πολέμου και των κυμάτων, φτάνει στη στεριά, όταν ένα ορφανό νεογέννητο ή ένα παιδί ασυνόδευτο πιάνει το χέρι μας και ανεβαίνει στο σκάφος του λιμενικού. Αυτή είναι η καθημερινή μας περηφάνια.

Εύχομαι η Δάφνη Ματζιαράκη να τα πάει πολύ καλά και να πάρει το Όσκαρ το οποίο για το σώμα των Λιμενικών σημαίνει την απόλυτη και παγκόσμια αναγνώριση της δουλειά μας. Η αυτοθυσία και η αλληλεγγύη είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε».

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν ξέρει ακόμη αν θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί κάτω από τα λαμπερά φώτα του Χόλιγουντ, αλλά είναι κάτι που θα ήθελε να συμβεί. «Θα ήθελα να παραβρεθώ στην τελετή, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμένα φυσικά. Είναι θέμα υπηρεσίας, οικονομικό και χρόνου.  

Σημασία άλλωστε έχει να είσαι πάντα εκεί που… σε χρειάζονται».    

Διαβάστε την συνέντευξη του Κυριάκου Παπαδόπουλου στα parapolitika.gr