H υπομονή των πυροπλήκτων σε Μάτι και Νέο Βουτζά φαίνεται πως δοκιμάζεται, καθώς δεν βλέπουν ουσιαστικές ενέργειες σε συγκεκριμένα θέματα αποκατάστασης, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις Σπίρτζη κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεών του (με άλλους υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη) στις 12 και στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων του Ματιού, Πέγκυ Καρατζοπούλου, μίλησε για το θέμα στα Παραπολιτικά 90,1.

Αναφορικά με την αποκατάσταση της περιοχής του Ματιού: «Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ούτε οι εκδόσεις των αδειών για να χτιστεί το Μάτι γιατί πρέπει να γίνουν διορθωτικές υπουργικές αποφάσεις πάνω στην αρχική κοινή υπουργική απόφαση του ΦΕΚ που προσδιορίζει το πώς θα χτίσουμε στο Μάτι».

Για την εκταμίευση χρημάτων και τη χρηματοδότηση των εργασιών: «Τα τιμολόγια βάσει των οποίων θα δοθεί η συνδρομή για το χτίσιμο ή την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων σπιτιών χρειάζεται να επικαιροποιηθεί ως προς τα ποσά του γιατί οι περισσότερες αποφάσεις που αφορούν σε επιδόματα ή βοηθήματα ή συνδρομή για χτίσιμο βασίζονται σε πολύ παλιότερες υπουργικές αποφάσεις για σεισμόπληκτους. 

Πρακτικά δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες γιατί αν δεν γίνουν τα διορθωτικά και αν δεν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες τους οποίους μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα αναρτήσουν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης είτε επισκευών είτε χτισίματος. Αν τηρηθούν οι υπουργικές υποσχέσεις ελπίζουμε ότι στα μέσα Οκτωβρίου μπορεί κανείς να ξεκινήσει να σκέφτεται τι θα κάνει με το σπίτι του.»

Ερωτηθείσα αν έχουν ληφθεί προστατευτικά μέτρα σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα: «Ο χώρος δεν είναι καθαρός γιατί κόβονται συνέχεια κλαδιά και δέντρα καμένα και κατεστραμμένα και τα φορτηγά δεν είναι αρκετά για να καθαρίζουν όλους τους δρόμους. Κατά τη δική μου εκτίμηση θα χρειαζόντουσαν περισσότερα συνεργεία και περισσότερα μηχανήματα, είναι απροσπέλαστοι πολλοί δρόμοι ή δύσβατοι για τα αυτοκίνητα και σε πολλά σημεία και για τους πεζούς από τα πεταμένα κλαδιά. Κορμοδέματα στο Μάτι δεν έχουν τοποθετηθεί, ξέρω ότι στο Νέο Βουτζά έχει ξεκινήσει κάποια κίνηση τοποθέτησης κορμοδεμάτων. Από ό,τι πληροφορούμαστε από τα σχετικά υπουργεία από τις αρχές που συζητάμε για αυτό το θέμα έχουν δοθεί 150.000. για μελέτες αντιπλημμυρικών αμέσων μέτρων αυτές όμως οι μελέτες αρχικά μας είχαν πει ότι θα παραδοθούν 30/8 τώρα τις αναμένουν τέλος Σεπτεμβρίου και αφού παραδοθούν οι μελέτες μετά θα γίνουν οι εργασίες.»