Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, αυτή τη φορά για το ζήτημα των μουφτήδων της Θράκης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Άγκυρας, για το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά -μεταξύ άλλων- τις διαδικασίες για την επιλογή των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής.

Στην ανακοίνωσή του ο Ακσόι, κάνει λόγο για «ομογενείς» της Θράκης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το διάταγμα μπορεί άρει το αυτοδιοίκητο των μουφτειών, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες.

«Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που ανατέθηκε από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται επίσης τις ίδιες ανησυχίες των τουρκικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη και παρότρυνε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τη στάση που «αγνοεί τους εκλεγμένους Μουφτήδες».

Η περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα φιλοξενεί μια μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων, όπου οι μουφτήδες έχουν τη δικαιοδοσία να αποφασίζουν για θέματα οικογενειακής και κληρονομιάς των τοπικών μουσουλμάνων.

Το ζήτημα των εκλογών μουφτή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας από το 1991. Η εκλογή μουσουλμάνων από μουσουλμάνους στην Ελλάδα ρυθμίστηκε στη Συνθήκη της Αθήνας μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο ελληνικό νόμο 2345/1920.