Με την εξέταση ως ενός εκ των βασικών θεμάτων της ατζέντας της συνόδου ολοκληρώθηκαν στο Ελσίνκι της Φιλανδίας οι εργασίες της συνόδου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (“Chiefs of European Navies”/CHENS), που διοργανώθηκε από το Φινλανδικό Ναυτικό, και στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ.

Το βασικό θέμα της Συνόδου, που είχε διήμερη διάρκεια (17-18 Μαΐου), ήταν, συμφώνως με το ΓΕΝ, «η ολιστική προσέγγιση στην επίλυση των θεμάτων ασφαλείας στο θαλάσσιο περιβάλλον και εξετάσθηκε – μεταξύ άλλων – ο δυνητικός ρόλος των Ναυτικών στη μεταναστευτική κρίση και ιδιαίτερα η ανθρωπιστική πτυχή του», γεγονός, που όπως ήταν επόμενο ενδιέφερε άμεσα την ελληνική πλευρά. Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο Φιλανδός υπουργός Αμύνης Jussi Niinistö, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Φινλανδίας Πτέραρχος Jarmo Lindberg.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο Έλληνας Αρχηγός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους οποίους και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.

Η CHENS αποτελεί ένα ανεπίσημο forum, που αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών και στην προώθηση της μεταξύ των μελών της συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη σύνοδο συμμετέχουν και ναυτικά ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ ή και του ΝΑΤΟ, ενώ παρατηρητές είναι η Διοίκηση των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (U.S. Naval Forces Europe/Africa- NAVEUR/NAVAF), τα Διεθνή Στρατιωτικά Επιτελεία του ΝΑΤΟ (International Military Staff/IMS) και της ΕΕ (EU Military Staff/EUMS), καθώς και η Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM).

Η επόμενη σύνοδος της CHENS 2019 θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, υπό την προεδρία του Πορτογαλικού Ναυτικού.