Τη συνεχή παρουσία και ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «από το Ορμένιο ως τη Γαύρο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο», υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής τιμής και μνήμης του ήρωος Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο που είναι αφιερωμένο στη θυσία του στη νήσο Κάρπαθο.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται παντού, από το Ορμένιο ως τη Γαύρο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο, 365 μέρες το χρόνο για να εκτελέσουν την αποστολής τους. Εσείς εδώ, οι ακρίτες της Καρπάθου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ΕΔ είναι πανέτοιμες να κάνουν το καθήκον τους, όποτε αυτό απαιτηθεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός.

Ο ίδιος επίσης επισήμανε το διαχρονικό μήνυμα πίστεως, αφοσιώσεως και αγάπης για την πατρίδα που έστειλε σε όλους τους Έλληνες, η απώλεια του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, εν ώρα καθήκοντος, στο πλαίσιο της προασπίσεως των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει με εμφαντικό τρόπο την καθημερινή παρουσία των ΕΔ σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η θυσία του Σμηναγού (Ι) Κ.Ηλιάκη θα ενισχύει για πάντα τη θέληση του προσωπικού των ΕΔ να είναι σε θέση να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή του.

Από την πλευρά του ο Υφευπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Σαντορινιός μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «αυτή η θάλασσα και αυτή η γη ήταν, είναι και θα παραμείνουν για πάντα ελληνική», για να προσθέσει ότι «όταν απειλείται η ακεραιότητα της πατρίδας, τότε όλοι οι Έλληνες είμαστε ένα».

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρου, εμφανέστατα συγκινημένος επισήμανε ότι αν και σε πέντε μέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εθελοθυσία του Σμηναγού Ηλιάκη εντούτοις τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα να μην έχει μειωθεί στο ελάχιστο και αντίθετα σήμερα να είναι για τρεις σχεδόν μήνες φυλακισμένοι παράνομα δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Τέλος, ο αδελφός του Σμηναγού Ηλιάκη, ο οποίος – ειρήσθω εν παρόδω – έχει προαχθεί μεταθανατίως στον βαθμό του Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α., Φίλιππος Ηλιάκης αναφέρθηκε στο γεγονός της τότε παραδόσεως του Τούρκου πιλότου που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του αδελφού του σε αντιδιαστολή με τη σημερινή τακτική των Τούρκων να κρατούν παράνομα φυλακισμένους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς «για μερικά μέτρα που μπήκαν στο τουρκικό έδαφος, και αν μπήκαν» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη διάρκεια της τελετής μία τριάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block.52+ της 343 Μοίρας «Αστέρι», στην οποία ανήκε ο Σμηναγός Ηλιάκης, πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις πάνω από τον χώρο της τελετής, ενώ στο λιμάνι του νησιού είχε καταπλεύσει και η πυραυλάκατος ΤΠΚ «ΜΠΛΕΣΣΑΣ», που περιπολούσε στην περιοχή, αντιπροσωπεία του πληρώματος της οποίας με επικεφαλής τον κυβερνήτη της παρέστη στην τελετή.

Στην τελετή, εκτός των προαναφερθέντων επισήμων, παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, αντιπροσωπείες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, εκπρόσωποι πολιτικών και θρησκευτικών αρχών και πλήθος κόσμου.