Η παρουσίαση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, Ηλίας Κλάππας.

Στα τέλη του 2026 θα ολοκληρωθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026 και θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο, παρουσιάστηκε από την ανάδοχο εταιρεία DIMAND και τον διευθύνοντα σύμβουλο του έργου Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, της προέδρου του Αρείου Πάγου, των δικαστικών αρχών του Πειραιά, εκπροσώπων του δικαστικού - δικηγορικού κόσμου, τον πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, βουλευτών, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά, θεσμικών και παραγωγικών φορέων της πόλης.

Το ακίνητο, που αποτελεί το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στη χώρα, βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο «πράσινο» κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Φλωρίδης: Ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει το πρώτο ‘’πράσινο’’ κτίριο στην Ελλάδα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε: Η είδηση εδώ είναι χαρμόσυνη. Όπως είπαμε και κατά την υπογραφή της σύμβασης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτό το κτήριο εκτός από τη μεγαλοπρέπειά του , έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία και ο πρωθυπουργός της χώρας. Είναι το πρώτο πράσινο κτήριο στην Ελλάδα. Ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει ένα κτήριο, ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της πόλης του Πειραιά, μιας πόλης που εξελίσσεται, που γίνεται πιο λειτουργική, μια πόλη που αξίζει περισσότερο την αγάπη των ανθρώπων που ζουν εδώ. Χαίρομαι για όλους αυτούς, όταν το Μέγαρο παραδοθεί σε λειτουργία και θα μπορούν να το χαρούν καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι εκτός από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και τους εργαζόμενους, θα το χαρούν και οι Πειραιώτες και θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι κατακτήσαμε ένα επίπεδο στο θέμα των δικαστικών υποδομών , όπως οι ευρωπαϊκές χώρες».

Γιάννης Μώραλης: Κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών

Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Είναι μέρα χαράς για την πόλη μας, καθώς κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το 2027 θα έχουμε Νέο Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη του Πειραιά. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά, το οποίο πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Ως δήμαρχος Πειραιά νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετείχαμε σε μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου και δικαιωθήκαμε, καθώς δόθηκε λύση σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη μας και ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του. Η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και η δημιουργία του Δικαστικού Μεγάρου εκεί θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία. Θα είναι ένα κτήριο κόσμημα για την πόλη μας, το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα, στο οποίο θα στεγαστούν όλα τα δικαστήρια και η δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά».

Ηλίας Κλάππας: Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς, λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Πριν φτάσουμε στη σημερινή ημέρα, μεσολάβησαν πολλές προσπάθειες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά την τελευταία δεκαετία, κρατούσε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το κτηριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων Πειραιά, έχοντας σύμμαχο στην προσπάθειά του αυτή, τη δημοτική αρχή της πόλης. Αυτό που πρυτανεύει σήμερα είναι η ικανοποίηση ότι επιτέλους μετά από δικηγορικούς αγώνες δεκαετιών, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς, λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες δικαιοσύνης του 21ου αιώνα καις στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας».

Ανδριόπουλος (Dimand): Το κτίριο αναμένεται να το επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 2500 άνθρωποι εκτός των μονίμων εργαζομένων

Ο διευθύνων σύμβουλος του έργου της αναδόχου εταιρείας ‘Dimand', Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά την ομιλία του τόνισε: Μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, έχουμε αναλάβει μία τεράστια ευθύνη, κάτι που είναι αυταπόδεικτο από τη θεσμική βαρύτητα μέσα στην αίθουσα και επίσης είναι μεγάλη μας η χαρά, που θα συνεχίσουμε στον Πειραιά, που τα τελευταία 8 χρόνια δραστηριοποιούμαστε, με κάτι πολύ πιο συμβολικό από τα προηγούμενα έργα, που έρχεται να επιλύσει ένα μακροχρόνιο αίτημα της πόλης και του κόσμου που κατοικεί εδώ. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα, του κάθε φορολογούμενου, του κάθε επιχειρηματία, να βλέπει και κάτι που προσθέτει στην κοινωνία, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην ουσία».

Σχετικά με το κτήριο ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε πως αναμένεται να το επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 2500 άνθρωποι εκτός των μονίμων εργαζομένων. Τόνισε ακόμη πως «η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτιρίων LEED. Τα κτίρια μάλιστα θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σημειώνεται ότι το προς ανέγερση κτήριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσει αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης