Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μικρής κλίμακος άσκηση πυροβολικού με την επωνυμία «Βερσής 2018», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Σχολής Πυροβολικού (ΣΧΠΒ) στο πεδίο βολής και ασκήσεων Θηβών, από τους νέους ανθυπολοχαγούς της Τάξεως 2017 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.


Τι ο ιδιαίτερο έχει η συγκεκριμένη πενθήμερης διάρκειας άσκηση και γιατί αναφέρεται;
Δύο είναι κατά την άποψή μας οι λόγοι που καθιστούν την προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα του Στρατού Ξηράς αξιομνημόνευτη.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι η άσκηση αυτή αποτελεί την κορωνίδα της βασικής εκπαιδεύσεως των νέων Ανθυπολοχαγών Πυροβολικού της Τάξης ΣΣΕ/2017, η οποία αποτελεί και το επιστέγασμα της πολύμηνης εκπαιδεύσεώς τους στο Πυροβολικό Μάχης. Στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις τακτικών κινήσεων επιπέδου αυτοκινούμενης πυροβολαρχίας, άμεσες βολές καθώς και πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας «βάλλω και μετακινούμαι», με εκπομπή πραγματικών πυρών, την οποία οργάνωσαν, σχεδίασαν και εκτέλεσαν οι νέοι (και νέες) ανθυπολοχαγοί (ΠΒ) του Στρατού μας.


Ο δεύτερος λόγος είναι η ίδια η ονομασία της ασκήσεως «Βερσής 2018», που είναι το όνομα ενός από τους πλέον ηρωικούς αξιωματικούς του Όπλου του Πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού, του Ταγματάρχου (ΠΒ) Κωνσταντίνου Βερσή.
Συμφώνως με τα στοιχεία που αντλήσαμε από το el.wikipedia.org, ο Κωνσταντίνος Βερσής (1901-1941) υπήρξε αξιωματικός του Πυροβολικού του ΕΣ και ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1901, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1918 και εξήλθε ως Ανθυπολοχαγός (ΠΒ) εντασσόμενος στο στράτευμα κατά το τελευταίο έτος της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1922). Σύμφωνα με αναφορές των ανωτέρων του, διακρίθηκε αρκετές φορές στο πεδίο της μάχης.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν η Ελλάδα εισήλθε ενεργά στον Β' ΠΠ, λόγω της απρόκλητης ιταλικής επιθέσεως, υπηρετούσε στην Ήπειρο, ως διοικητής Μοίρας του Ε' Συντάγματος Πυροβολικού, που ανήκε στην VIII (8η) Μεραρχία Πεζικού. Στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, έλαβε μέρος στη Μάχη Ελαίας-Καλαμά, κατά την οποία απωθήθηκαν οι επιτιθέμενες εχθρικές δυνάμεις. Μάλιστα η Μοίρα του Βερσή κατάφερε ισχυρά πλήγματα κατά του εχθρού, που εκδιώχθηκε από το ελληνικό έδαφος. Στο διάστημα των επομένων μηνών συμμετείχε στις επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων και την διείσδυση του Ελληνικού Στρατού στη Βόρεια Ήπειρο.
Τον Απρίλιο του 1941, μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας, προς υποστήριξη της Ιταλίας, το μέτωπο σύντομα κατέρρευσε και οι ελληνικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Ένας από τους όρους της συνθηκολόγησης προέβλεπε την παράδοση του οπλισμού των στρατιωτών στους Γερμανούς, μέχρι τις 26 Απριλίου (δηλ. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ). Ο Βερσής μη αποδεχόμενος τους ταπεινωτικούς όρους, και θεωρώντας την παράδοση των όπλων ως τον έσχατο εξευτελισμό για τον μαχητή, ως ύστατη πράξη ηρωισμού, διέταξε τους άνδρες του να συγκεντρώσουν τα πυροβόλα της Μοίρας και να τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο στραμμένοι προς νότο, προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Αφού χαιρέτισε στρατιωτικά τα πυροβόλα, διέταξε να τα καταστρέψουν, ενώ κατά τη διάρκεια των εκρήξεων αυτοκτόνησε, με το προσωπικό, υπηρεσιακό περίστροφό του.

Ως ένδειξη Τιμής προς το πρόσωπό του, η τάξη αποφοίτων 2010 της ΣΣΕ ονομάζεται τάξη «Ταγματάρχη Πυροβολικού Κωνσταντίνου Βερσή», ενώ στρατόπεδο της Άρτας, ονομάζεται «Στρατόπεδο Βερσή», προς τιμήν του Ταγματάρχου (ΠΒ) Κωνσταντίνου Βερσή. Τέλος, σχετικά πρόσφατα, η προτομή του Ήρωος κοσμεί το «Πάνθεον των Ηρώων» της Σχολής Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο, δίπλα στις άλλες μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πυροβολικού, ενώ το όνομά του έχει δοθεί και στην προαναφερθείσα πιο σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα των νέων ανθυπολοχαγών του ένδοξου Όπλου!