«Παράθυρο» ανοίγει με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για να επανέλθουν στην υπηρεσία τους υπάλληλοι οι οποίοι παραιτήθηκαν για να συνταξιοδοτηθούν, ωστόσο, λόγω πλάνης, δεν έλαβαν τη σύνταξη που υπολόγιζαν. Πρόκειται για γνωμοδότηση-βόμβα, που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή χιλιάδων παραπλανηθέντων υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Δημοσίου, ακόμα κι εκείνων με διαδοχική ασφάλιση! Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών του υπουργείου Εργασίας, σχεδόν μία στις τρεις αποφάσεις για τη χορήγηση συντάξεων είναι απορριπτική (ποσοστό περίπου 28,2%).

Η συγκεκριμένη περίπτωση που εξέτασε το ΝΣΚ και για την οποία εκδόθηκε η σχετική γνωμοδότηση αφορά πρώην σωφρονιστικό υπάλληλο, με διαδοχική ασφάλιση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο ΝΣΚ απεστάλη ερώτημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, σχετικά με το εάν ο πρώην υπάλληλος μπορεί να επανέλθει στην υπηρεσία του, με τον ισχυρισμό ότι η παραίτησή του ήταν προϊόν πλάνης ως προς τον χρόνο καταβολής του τμήματος της σύνταξής του που αναλογεί σε συμμετέχοντα οργανισμό.

Ο εν λόγω υπάλληλος εργαζόταν στην εξωτερική φρούρηση στη Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης από το 2000. Στις 23 Ιουλίου 2015 υπέβαλε την παραίτησή του. Εκείνη την ημέρα, ο χρόνος υπηρεσίας του στο Δημόσιο ανερχόταν σε 15 έτη και 4 ημέρες ή 4.503 ημέρες, ενώ είχε πραγματοποιήσει και 13 έτη, 1 μήνα και 1 ημέρα ή 3.926 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Μετά τη διαβίβαση των σχετικών δικαιολογητικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τελικά η σύνταξή του ορίστηκε - το 2017 (!) στα 437,72 ευρώ μετά τον συνυπολογισμό της στρατιωτικής του θητείας και τον προσδιορισμό του τμήματος του συμμετέχοντος ασφαλιστικού οργανισμού (ΙΚΑ). Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εάν ο υπάλληλος είχε συμπληρώσει το 60ό έτος, προβλεπόμενο όριο συνταξιοδότησής του από το ΙΚΑ, η σύνταξή του θα ανερχόταν στο ποσό των 679,51 ευρώ.

Με την αίτησή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο πρώην εξωτερικός φρουρός της Δικαστικής Φυλακής Θεσσαλονίκης ζητάει την επαναφορά του στην υπηρεσία, επικαλούμενος πλάνη περί πραγματικά περιστατικά (κατ’ άρθρο 4, παρ. 10 του Ν. 4151/2013) ως προς τον χρόνο έναρξης καταβολής του συνόλου του ποσού του τμήματος της σύνταξης του συμμετέχοντος οργανισμού (ΙΚΑ).  

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συγκεκριμένα το Ε’ Τμήμα του εξέτασε την υπόθεση και με την υπ' αριθμόν 39/2018 γνωμοδότησή του κατέληξε ομοφώνως πως «είναι δυνατή η επάνοδος στην υπηρεσία τού τέως υπαλλήλου λόγω πλάνης του ως προς τον χρόνο έναρξης καταβολής του τμήματος της συντάξεώς του που αναλογεί σε συμμετέχοντα οργανισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4, παρ. 10 του Ν. 4151/2013».

Συγκεκριμένα, στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ τονίζεται πως «ενόψει του ότι είχε παρατηρηθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της πολυνομίας που υπάρχει σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά θέματα, υπάλληλοι αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς όμως να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για αυτήν», προβλέφθηκε με το άρθρο του Ν. 4151/2013, ρητά, η δυνατότητα να επανέλθει κάποιος στην υπηρεσία, με την προϋπόθεση ότι παραπλανήθηκε.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ, για να μπορέσει να επαναπροσληφθεί ο πρώην υπάλληλος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον φορέα από τον οποίο αποχώρησε εντός τριμήνου από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων, το οποίο και τον πληροφορεί σχετικά. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, προβλέπεται ότι το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση του υπαλλήλου από την υπηρεσία μέχρι την επάνοδό του σε αυτήν δεν λογίζεται ως συντάξιμο και δεν καταβάλλονται αποδοχές γι’ αυτό.

Τα μέλη του ΝΣΚ ξεκαθαρίζουν στη γνωμοδότηση πως ως πλάνη «σχετικά με την καταβολή της σύνταξης πρέπει να νοηθεί και αυτή που αφορά την καταβολή του τμήματος αυτής που αναλογεί στον συμμετέχοντα φορέα ασφάλισης, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος υπάγεται στις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης».

Στην προκειμένη περίπτωση έκριναν ότι η πλάνη τού πρώην υπαλλήλου της Δικαστικής Φυλακής Θεσσαλονίκης αφορά «τον χρόνο καταβολής του τμήματος που αναλογεί σε συμμετέχοντα φορέα ασφάλισης, το οποίο μειώθηκε κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση από αυτόν του 60ού έτους της ηλικίας του».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018