Με επίκεντρο τις προσπάθειες παρενοχλήσεως του ελικοπτέρου CH-47D Chinook, που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το υπουργικό κλιμάκιο που τον συνόδευε, καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, από τη Ρόδο στη Μεγίστη (Καστελλόριζο), στη Ρω και πίσω στη Ρόδο, έντονη ήταν και η σημερινή έκνομη τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, δύο σχηματισμοί τουρκικών F-16, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα, καθώς και ένα μεμονωμένο ελικόπτερο, συνολικώς 5 αεροσκάφη και ελικόπτερα, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών καθώς και 8 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) από τις οποίες οι 2 ήταν από το ελικόπτερο και οι 6 από τους δύο σχηματισμούς των F-16.

Η προαναφερθείσα έκνομη τουρκική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές των τουρκικών αεροσκαφών με τα μαχητικά αεροσκάφη που έσπευσαν σε αναχαίτισή τους. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.