Να καθίσουν ξανά στο εδώλιο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (τρεις Έλληνες και τρεις αλλοδαποί) για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου ,την περίοδο 2013-2014.

Η υπόθεση ύστερα και από σχετικό αίτημα των κατηγορουμένων μετά την έκδοση του πρώτου παραπεμπτικού βουλεύματος, εφτασε στον Άρειο Παγο, ασκήθηκε αναίρεση και ο φάκελος επέστρεψε πίσω στο Εφετείο για νέα κρίση.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών που κλήθηκε να κρίνει την υπόθεση για δεύτερη φορά, έκρινε πως πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία της απιστίς για τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της επίμαχης περιόδου, σε απλή συνέργεια σε απιστία.

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι,σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πως οι εφετες αναγνώρισαν ότι η απόφαση για τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα οποία όμως έχει θεσμοθετηθεί με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ το ακαταδίωκτο. Κάτι που σημαίνει πως αντί να βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθυνες οι φυσικοί αυτουργοί , παραπέμπονται σε δίκη οι φερόμενοι ως απλοί συνεργοί της αξιόποινης πράξης στους οποίους αποδίδεται πως συνήργησαν στην απόφαση κρίνοντας τις επίμαχες συμβάσεις ως επωφελείς.

Η δημοσιοποίηση των ποινικών περιπετειών των αλλοδαπών, κυρίως, μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και κυρίως από τους θεσμούς. Κατόπιν μάλιστα σχετικής απαίτησης των θεσμών είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, η επέκταση του ακαταδίωκτου και για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων ,πλην όμως η ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να καταλάβει μία εκκρεμή δίκη.