Ομιλία σε συγκέντρωση ανώτερων αξιωματικών, πλοιάρχων και αντιπλοιάρχων, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης στη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ) στον Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας του με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Συμφώνως με το ΓΕΝ, «σκοπός της ομιλίας του Αρχηγού ΓΕΝ ήταν η ενημέρωση των στελεχών του ΠΝ για την παρούσα κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΠΝ και τις δράσεις που αναλαμβάνονται, όπως επίσης και η αμφίδρομη επικοινωνία με το προσωπικό».

Όπως πληροφορούμεθα μεταξύ άλλων ο Ναύαρχος Τσούνης ανακοίνωσε στα ανώτερα στελέχη του ΠΝ τη θεσμοθέτηση μίας νέας διαδικασίας επιλογής κυβερνητών για τις μεγάλες μονάδες επιπέδου φρεγατών κλπ σε επίπεδο αντιπλοιάρχων «πιο προωθημένη, πιο σοβαρή, με πιο συγκεκριμένο πλαίσιο και κριτήρια για την αύξηση τόσο του ετοιμοπόλεμου των πολεμικών πλοίων, όσο και της μαχητικής ικανότητος αυτών και των πληρωμάτων τους», όπως μας είπε χαρακτηριστικώς υψηλόβαθμη ναυτική πηγή, που ερωτήθη σχετικώς.

Σε αυτό το πλαίσιο τώρα, δύο είναι τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος επιλογής κυβερνητών.

Πρώτο καθιερώνεται ουσιαστική επιλογή κυβερνητών με διετή παραμονή του καθενός στη συγκεκριμένη θέση , αντί της ετησίου που ήταν η συνήθης ως τώρα. Έτσι εκτιμάται ότι θα γίνεται πλήρης «εκμετάλλευση» της αποκτηθείσας εμπειρίας από τον κάθε κυβερνήτη για ένα τέτοιο διάστημα.

Δεύτερο, το υπάρχον και σήμερα Σχολείο Κυβερνητών, στο οποίο φοιτούν οι νέοι κυβερνήτες ΜΕΤΑ την επιλογή τους, τώρα μεταφέρεται ΠΡΙΝ την επιλογή τους και ουσιαστικώς αποτελεί ένα βασικό κριτήριο για αυτήν, καθώς εκεί θα γίνεται ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι το Σχολείο Κυβερνητών είναι περίπου δίμηνης διάρκειας και σε αυτό οι νέοι κυβερνήτες (ή οι υποψήφιοι για κυβερνήτες τώρα) παρακολουθούν όχι μόνο θεωρητικά μαθήματα αλλά ασκούν και πρακτική πρώτα πάνω στον εξομοιωτή και εν συνεχεία και εν πλω, έχοντας δίπλα τους έμπειρους κυβερνήτες ή διατελέσαντες κυβερνήτες.

Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα επιλογής κυβερνητών ξεκινά από τους αντιπλοιάρχους και πιθανότατα από του χρόνου θα επεκταθεί και στους πλωτάρχες οι οποίοι προορίζονται για κυβερνήτες πυραυλακάτων και κανονιοφόρων.

Φαίνεται ότι σχετικώς πρόσφατα ατυχή περιστατικά συνήγειραν άμεσα την ηγεσία του ΠΝ που έδρασε πάραυτα.