Για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια απέπλευσε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να μεταφέρει ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια για το Λίβανο, την πολύπαθη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής, μετά από σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.



Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Λιβάνου στην Ελλάδα Ράνια Αμπντάλλα και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος, Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ παρέστησαν στην τελετή απόπλου του αρματαγωγού «ΛΕΣΒΟΣ», το οποίο μεταφέρει εκ μέρους της Ελληνικής κυβερνήσεως (για τρίτη φορά, ως προελέχθη), ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείται από 417 παλέτες με τρόφιμα, νερά, βρεφικές και παιδικές τροφές, είδη προσωπικής υγιεινής, αναλώσιμα για προστασία από Covid-19, φάρμακα καθώς και ιατρικά και νοσοκομειακά είδη, ρουχισμό, ενώ περιλαμβάνει και υλικά που συγκεντρώθηκαν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα 42 παλέτες με στρατιωτικό υλικό, ειδών ενδύσεως και ανταλλακτικών για τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιβάνου.

Επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2020 η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό, 18 μόλις ώρες μετά την καταστροφική έκρηξη. Έτσι και τώρα η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στη διεθνή έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο. Στο πλαίσιο αυτό με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποίησε τον ιδιωτικό τομέα και συντόνισε την συλλογή βοήθειας από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκδήλωσαν με γενναιοδωρία την αλληλεγγύη τους στο λαό του Λιβάνου.



Την ευθύνη υλοποιήσεως της δράσεως, με οδηγίες του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, ανέλαβε η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής υπό την εποπτεία του αρμόδιου Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισαν η Πρεσβεία Λιβάνου στην Αθήνα και η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό.