Αν το Σύστημα Υγείας δεν ενδυναμωθεί, θα καταρρεύσει, με την αποχώρηση πολλών ιατρών τα αμέσως επόμενα χρόνια, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας. Στη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των συμβάσεων των ιατρών ειδικότητας με τον ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε όλο το σύστημα υγείας  με την ελλιπή χρηματόδοτησή του. Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζήτησαν από τον κ. Ξανθό να προκηρυχθούν με σύντομες διαδικασίες οι θέσεις μόνιμων ιατρών στο Ε.Σ.Υ., αλλά και λοιπού προσωπικού, καθώς οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες (6.500 μόνιμοι ιατροί, 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό).

Όσον αφορά τις συμβάσεις με τους ιατρούς ειδικοτήτων οι θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι πάγιες και διαχρονικές. Ελεύθερη επιλογή ιατρού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς και ικανοποίηση των αναγκών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μικτή ομάδα εργασίας μεταξύ Π.Ι.Σ. και Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι συλλογικής σύμβασης. Ακολούθως συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. το οποίο συγκρότησε διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας, από πλευράς Συλλόγου, το οποίο θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, αφού πρώτα ληφθούν γραπτώς οι θέσεις του Υπουργείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στις 28 Απριλίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τον νέο Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος θα εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρώπη από τις 25 Μαΐου 2018. Ακόμη αποφασίστηκε η σύγκληση των Προέδρων των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διατάξεις του νέου Πειθαρχικού Κώδικα των Πειθαρχικών Συμβουλίων.