Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από το πλέον πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, που έπληξε την Πολεμική μας Αεροπορία με την συντριβή του μεταφορικού αεροσκάφους C-130H Hercules (s/n 748) της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον 63 επιβαινόντων αεροπόρων σε αυτό, από τους οποίους 5 ήταν το πλήρωμα και οι υπόλοιποι 58 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες.

Ήταν 5 Φεβρουαρίου 1991, ημέρα Τρίτη, όταν το C-130H (s/n 748) της 356 ΜΤΜ απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως Ελευσίνος μεταφέροντας 58 σμηνίτες και 5μελές πλήρωμα, με κατεύθυνση την 111 ΠΜ, στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, για την επιπρόσθετη παραλαβή και άλλων σμηνιτών, προκειμένου να τους μεταφέρει όλους για εκπαιδευτική βολή αντιεροπορικών στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Από κακή συνεννόηση μεταξύ του κυβερνήτου του αεροσκάφους και του πύργου ελέγχου της Νέας Αγχιάλου, το C-130H συνετρίβη με την «κοιλιά» της ατράκτου στις χιονισμένες πλαγιές του όρους Όρθρυς τις οποίες ο κυβερνήτης φαίνεται πως αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς τα χειριστήρια βρέθηκαν «τραβηγμένα» προς τα πίσω σε μία απελπισμένη ύστατη προσπάθεια να κερδίσει το σωτήριο ύψος.

Τελικώς το αεροσκάφος συντρίβεται με την κοιλιά στη κορυφή Τσαντάλι του όρους Όρθρυς, σε υψόμετρο 1520 μέτρων. Μετά ακολούθησε μία απεγνωσμένη προσπάθεια εντοπισμού των συντριμμιών σε μία τεράστια έκταση και εν πολλοίς σε λανθασμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα αυτά να ανευρεθούν τελικώς το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου από ένα ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού.

Σήμερα ο Δήμος του Πειραιώς έχει Μνημόσυνο στη Μνήμη των πεσόντων, ενώ και η ΠΑ πραγματοποιεί αντίστοιχη θρησκευτική τελετή στην 112 ΠΜ, βάση του αεροσκάφους και μονάδα στην οποία υπηρετούσαν οι περισσότεροι των επιβαινόντων σε αυτό.