«Βόμβα μεγατόνων» έριξε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος όχι απλώς επιβεβαιώσε τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου πως το υπουργείο θα αγοράσει «κόκκινα» δάνεια στρατιωτικών, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ίδιο μέτρο να επεκταθεί και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο κ. Παπαδημητρίου είπε αρχικώς ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

«Ένα επιπλέον εργαλείο είναι η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε να διευκολύνονται οι δανειολήπτες. Αυτό το εργαλείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ΥΠΕΘΑ με εξαγορά «κόκκινων» δανείων στρατιωτικών.

Θα χρειαστεί μια νομοθετική παρέμβαση ώστε να προσαρμοστεί ο νόμος και να προστεθεί στις δραστηριότητές του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών η εξαγορά δανείων. Με ό,τι διαδικασίες κι αν απαιτούνται, η δράση του ΥΠΕΘΑ θα προσφέρει λύσεις επωφελείς για όλους, δεδομένου του ήδη προσεκτικού της σχεδιασμού» είπε ο υπουργός.

Η πρωτολογία του κ. Παπαδημητρίου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο σχολίασε δηκτικά ότι αφού ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαιώνει τον κ. Καμμένο, τότε είναι εξαιρετική ιδέα να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί. «Ανοίξατε νέα δεδομένα σήμερα για τους δανειολήπτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Η μεγάλη είδηση, ωστόσο, βγήκε από τη δευτερολογία του υπουργού, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και στο υπόλοιπο Δημόσιο: «Γενικώς η εξαγορά "κόκκινων" δανείων από φορείς δημοσίου μπορεί να προσφέρει επωφελείς λύσεις και για τα πιστωτικά ιδρύματα και για τους δανειολήπτες.

Μελετάμε την επέκταση αυτή με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθεί ούτε έλλειμα, ούτε νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών» είπε ο κ. Παπαδημητρίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι όλα τα υπουργεία που μπορούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.