Η επίσημη ανακήρυξη του 2018, ως «έτους Μέριμνας του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», με δύο σημαντικές, αν βεβαίως υλοποιηθούν, εξαγγελίες, πραγματοποιήθηκε σήμερα, πριν από λίγη ώρα, από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα και όλων των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.

Το πρώτο αφορά την ανακοίνωση της προσπάθειας αγοράς των «κόκκινων» δανείων των στρατιωτικών από τις τράπεζες, μέσω του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ώστε να διευκολυνθούν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο και χρωστούν στις τράπεζες, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος από τα δάνεια που είχε πάρει σε άλλες εποχές και με άλλο μισθό! «Έχουμε ζητήσει μέσω των Γενικών Επιτελείων να κατατεθούν στοιχεία για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν οι στρατιωτικοί και επεξεργαζόμαστε πρόταση για αγορά όλων των δανείων “κόκκινων και πράσινων” από τον ΑΟΟΑ» τόνισε χαρακτηριστικώς ο υπουργός.

Το δεύτερο αφορά το μισθολογικό, όπου επισημάνθηκε ότι «το 2018 θα καταβληθεί προσπάθεια για την καταβολή πολύ μεγάλου ποσοστού του υπόλοιπου 50% της απόφασης του ΣτΕ μέσω επιδομάτων και αναβάθμισης του μισθολογικού τους καθεστώτος».

Το τρίτο αφορά τις κατοικίες που θα αποδοθούν σε δικαιούχους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτως βαθμού ή προελεύσεως, καθώς – ως ελέχθη – έχει τεθεί ένας πήχης για την παράδοση περισσότερων των 3000 διαμερισμάτων σε ισάριθμους δικαιούχους. «Ενώ δίναμε το χρόνο 20-30 διαμερίσματα, το 2015 φτάσαμε στα 100, στα 400 φέτος, και θα ξεπεράσουμε τα 3000 σπίτια που δίνονται στους αξιωματικούς, στους υπαξιωματικούς, στους ΕΠΟΠ, σε όλους προκειμένου να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πράγματι η επιβάρυνση της στέγασης είναι μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση.

Ιδίως στους υπαξιωματικούς που αναγκάζονται να πληρώνουν πάνω από το 50% του μισθού τους για να μπορέσουν να βρουν στέγη» σημείωσε ο ΥΕΘΑ.

Μεγάλος στόχος για το 2018 είναι ο εκσυγχρονισμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των ΕΔ τονίστηκε χαρακτηριστικώς, ενώ επισημάνθηκε ότι με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει εντός των προσεχών μηνών θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση ή αναβάθμιση του εξοπλισμού του 251 ΓΝΑ, του 401 ΓΣΝΑ αλλά και του ΝΝΑ.

Επιπλέον το 2018 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η διακλαδική παιδιατρική κλινική και παράλληλα θα μπουν οι βάσεις για δημιουργία ειδικών κλινικών στα πρότυπα της κλινικής υποβοηθούμενης γονιμοποίησης του ΝΝΑ.=

Ο υπουργός τέλος, αναφορικώς με την προκλητικότητα της Τουρκίας και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αφού σημείωσε ότι «το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί το ισχυρότερο οπλικό σύστημα της χώρας», τόνισε ότι «το προσωπικό αυτό αντιμετωπίζει καθημερινά μια Τουρκία που οι ενέργειές της αντίκεινται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».