Τα πάνω – κάτω μπορεί να έλθουν στις Ένοπλες Δυνάμεις το θέμα της αμοιβής της υπερωριακής απασχολήσεως των στρατιωτικών, όχι τόσο ως προς το θέμα της αμοιβής τους, αλλά της συνεχόμενης υποχρεώσεώς τους να παρουσιάζονται στην δουλειά τους, μετά από υπηρεσία και εξαιτίας του όγκου δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων, που απορρέουν από αυτήν. Και μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές δεν αμείβονται εξτρά.

Το θέμα λοιπόν της υπερωριακής απασχολήσεως των στρατιωτικών δεν είναι ασφαλώς κάτι νέο καθώς οι στρατιωτικοί που θέτουν το ζήτημα αναφέρονται στις εν καιρώ ειρήνης υποχρεώσεις τους και εργασιακές τους σχέσεις και όχι ασφαλώς σε περιόδους κρίσεως, πολέμου κλπ.

Πολλάκις όμως συμβαίνει να εργάζονται πέραν του κανονικού ωραρίου, χωρίς καμία απολύτως επιπρόσθετη αμοιβή. Συμφώνως με την ιστοσελίδα www.militaire.gr «ένας στρατιωτικός, ο κ. Φώτης Μπάτζιος είχε καταθέσει αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, επικαλούμενος τη διάταξη του άρθρου 22 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί χωρίς συνέπειες να παράσχει εργασία, εφόσον έχει ήδη εργαστεί περισσότερες από 48 ώρες ανά επταήμερο».

Στην απάντησή της προς τον Φ. Μπάτζιο η Επιτροπή Αναφορών σημειώνει ότι έχει αρχίσει να εξετάζει το θέμα, θεωρώντας παραδεκτή την αναφορά «δεδομένου ότι το αντικείμενό της εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η απάντηση της Επιτροπής Αναφορών αναφέρει ακόμη πως «η επιτροπή πιστεύει εξάλλου ότι τα θέματα που θίγονται πρέπει να υποβληθούν επίσης στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πεδίο αρμοδιότητας της οποίας εμπίπτει και αποφάσισε συνεπώς να τη διαβιβάσει στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων για ενημέρωση».