Για μία ακόμα φορά η Πολεμική Αεροπορία απέδειξε εμπράκτως το ότι η Σκύρος είναι στην «καρδιά» έχοντας αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περιθάλψεως των κατοίκων της με γιατρούς και νοσηλευτές από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), οι οποίοι επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα το νησί αυτό του Κεντρικού Αιγαίου.

Το γεγονός βεβαίως ότι στο νησί υπάρχει και λειτουργεί με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η 135 Σμηναρχία Μάχης (135 ΣΜ) και μία Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων “Patriot”, αποτελεί τον πιο καθοριστικό ίσως παράγοντα γι’ αυτήν την άτυπη μεν, ουσιαστική δε «υιοθεσία της Σκύρου από την ΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, εντυπωσιακό ήταν το έργο του κλιμακίου των ιατρών του 251 ΓΝΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σκύρο, όπου μετέβη προκειμένου να παράσχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περιθάλψεως στους νησιώτες κατοίκους της.

Έτσι λοιπόν, όπως πληροφορούμεθα από το ΓΕΑ, κατά τη διάρκεια της τριημέρου παραμονής του στο νησί, το κλιμάκιο εξέτασε 750 ασθενείς, πραγματοποίησε δύο εξετάσεις κατ΄ οίκον, 31 υπερηχογραφικές μελέτες και 62 ακτινογραφίες. Προέβη σε προληπτική παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμό σε 51 παιδιά, έλαβε 44 PAP Test, ενώ αντιμετώπισε αμέσως και τέσσερα έκτακτα περιστατικά που παρουσιάστηκαν στο νησί, κατά την εκεί παραμονή του.

Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον διοικητή του 251 ΓΝΑ, ταξίαρχο (ΥΙ) Αντώνιο Κοτσιράκη, αποτελείτο από 12 αξιωματικούς ιατρούς ειδικοτήτων ενδοκρινολόγου, παιδιάτρου, οφθαλμιάτρου, δερματολόγου, ακτινολόγου, ορθοπεδικού, παθολόγου, πνευμονολόγου, νευρολόγου, χειρουργού, καρδιολόγου και γυναικολόγου, δύο αξιωματικούς νοσηλευτές, τέσσερις υπαξιωματικούς βοηθούς νοσοκόμους και έναν υπαξιωματικό βοηθό ακτινολόγου.