Εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών έχει υποστεί η Σύμη από τη χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση. Αρκετές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών.

Έως τώρα, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το νησί: 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν χθες 13 Νοεμβρίου στη νήσο Σύμη, η υπηρεσία μας έχει δεχθεί κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών, καταλυμάτων, καταστημάτων και υπηρεσιών. Άμεσα συγκροτήθηκαν συνεργεία με πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, οι οποίοι μετέβησαν στο νησί με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σήμερα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με προσωπικό και οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου.

Η υπηρεσία μας συμμετέχει επίσης στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, καθώς και στην απομάκρυνση φερτών υλικών και στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο. Συνολικά για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες (Η/Ζ), καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της.