Η «Ευρυδίκη» σαρώνει τη χώρα και η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τη Σύμη χθες Δευτέρα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και πολλά προβλήματα. 

Το πρώτο φως της μέρας στη Σύμη ανέδειξε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας. Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το νησί χθες δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις βασικές υποδομές του, όπως η παροχή ρεύματος και νερού. Οχήματα παρασύρθηκαν στον βυθό της θάλασσας και περιουσίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Παράλληλα, από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού. Επιπλέον, ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός ενημέρωσε την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί πρώτον ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, και δεύτερον ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό του νησιού.

Ο κ. Σαντορινιός σήμερα το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης. Στο ad hoc αυτό συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, που συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα και λειτουργεί υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχουν ο δήμαρχος Σύμης κ. Παπακαλοδούκας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του στρατού.

 

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες και πέτρες), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στον σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Επιπροσθέτως, δύτες του Λιμενικού επιχειρούν και σήμερα ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στα αυτοκίνητα που έχουν πέσει στη θάλασσα. Οι πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα έκαναν λόγο για τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο, ωστόσο ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για 10 με 12 οχήματα.

Ακόμη, μετά από συνεννόηση του κ. Σαντορινιού με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον γ.γ. Υποδομών,κ. Γεώργιο Δέδε, φτάνει σε λίγη ώρα στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Επίσης, μετά από επικοινωνία του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής με την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ», το πρωί μεταφέρθηκαν ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν τα έργα αποκατάστασης.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σύμη

Προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων διατέθηκαν μετά από σχετική αίτηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη νήσο Σύμη.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, από την 95 Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) της Ρόδου, διατέθηκαν ένας εκσκαφέας τάφρων, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένας φορτωτής γαιών, δύο κινητά μαγειρεία, δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, ένας κινητός επικοινωνιακός κόμβος, δύο οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό/εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό (4 αξιωματικοί και 15 οπλίτες).

Επίσης, στις εργασίες αποκαταστάσεως συνδράμει και το τοπικό 549 Τάγμα Εθνοφυλακής, που εδρεύει στη Σύμη, με προσωπικό και μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Σύμης από τον πλοίαρχο του επιβατικού/οχηματαγωγού «'ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από Ρόδο για Σύμη - Τήλο - Νίσυρο - Κω - Κάλυμνο - Αστυπάλαια - Πειραιά, για αδυναμία προσέγγισής του στο λιμάνι της Σύμης, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν όπως το πλοίο επιστρέψει στο λιμάνι της Ρόδου, αποβιβάζοντας τους 47 επιβάτες και εκφορτώνοντας 16 οχήματα με προορισμό τη Σύμη, οι οποίοι πρόκειται να προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας και συνέχισε το δρομολόγιο του για το λιμάνι της Τήλου. 

Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.

Οι εικόνες από το πρώτο φως της ημέρας είναι ενδεικτικές του τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το νησί: 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν χθες 13 Νοεμβρίου στη νήσο Σύμη, η υπηρεσία μας έχει δεχθεί κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών, καταλυμάτων, καταστημάτων και υπηρεσιών. Άμεσα συγκροτήθηκαν συνεργεία με πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, οι οποίοι μετέβησαν στο νησί με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σήμερα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με προσωπικό και οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου. Η υπηρεσία μας, συμμετέχει επίσης στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν,καθώς και στην απομάκρυνση φερτών υλικών και στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο. Συνολικά για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες (Η/Ζ), καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της.