Με συνέντευξη του στο parapolitika.gr ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρεται στην απόφαση του να διεκδικήσει την προεδρία και τονίζει την ανάγκη για ανανέωση σε πρόσωπα, με όραμα και ιδέες, για τη διοίκηση του συλλόγου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο νεότερος υποψήφιος, με ισχυρό έρισμα στους νέους δικηγόρους και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρει χαρακτηριστικά: "Οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις και η αποθέωση των προσωπικών επιδιώξεων έχουν ριζώσει βαθιά στη διοίκησή του. H κατάσταση αυτή έχει αποξενώσει το δικηγορικό σώμα από το άλλοτε «σπίτι» του. Τα υψηλά ποσοστά αποχής στις αρχαιρεσίες μας, που κινούνται κοντά στο 50%, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του ΔΣΑ στις επικείμενες εκλογές, επειδή «δεν πάει άλλο» με αυτήν την κατάσταση. Πιστεύω βαθιά ότι η διοίκηση του Συλλόγου μας χρειάζεται νέα πρόσωπα, σε όραμα και ιδέες, με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς. Μόνο έτσι μπορεί να έρθει η μεγάλη αλλαγή, με ανανέωση."

Ηγείται του εκλογικού συνδυασμού «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!» και αναφορικά με τις προτάσεις του για τον σύλλογο απαντάει τα εξής: "Παρουσιάσαμε το ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμά του συνδυασμού μας. Περιλαμβάνει τις 61 βασικές προτάσεις μας, που θα θέσουμε σε εφαρμογή κατά προτεραιότητα την επομένη των εκλογών. Ενσαρκώνουν 5 θεμελιώδεις αρχές: αποτελεσματικότητα, αριστεία, ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια. Εστιάζονται στην αναβάθμιση του Δικηγορικού Συλλόγου και στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας εκπροσώπησης, στην εξυγίανση του φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος μας, στη λήψη ειδικών μέτρων για τη μητέρα δικηγόρο, τον δικηγόρο με ειδικές ανάγκες, τον νέο δικηγόρο, τον έμμισθο δικηγόρο και τον ασκούμενο δικηγόρο, καθώς και στην αντιμετώπιση των παθογενειών της ελληνικής δικαιοσύνης. Μπορείτε να το δείτε στο metodikogoro.gr."

Κλείνοντας τονίζει ότι: "Η σημερινή περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον νέο δικηγόρο. Η δικηγορική ύλη έχει συρρικνωθεί δραματικά, ενώ οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις διαρκώς μεγαλώνουν. Οι νέοι δικηγόροι χρήζουν ειδικής μέριμνας, λόγω των δυσκολίων που εξ ορισμού συνεπάγεται η είσοδος τους στο λειτούργημα."

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Κύριε Αναστασόπουλε, τι σας ώθησε να λάβετε την απόφαση διεκδίκησης της προεδρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις επικείμενες εκλογές στις 26 και 27 Νοεμβρίου;
Σήμερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών νοσεί βαθιά από την κυριαρχία μιας αρρωστημένης νοοτροπίας. Οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις και η αποθέωση των προσωπικών επιδιώξεων έχουν ριζώσει βαθιά στη διοίκησή του. H κατάσταση αυτή έχει αποξενώσει το δικηγορικό σώμα από το άλλοτε «σπίτι» του. Τα υψηλά ποσοστά αποχής στις αρχαιρεσίες μας, που κινούνται κοντά στο 50%, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του ΔΣΑ στις επικείμενες εκλογές, επειδή «δεν πάει άλλο» με αυτήν την κατάσταση. Πιστεύω βαθιά ότι η διοίκηση του Συλλόγου μας χρειάζεται νέα πρόσωπα, σε όραμα και ιδέες, με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς. Μόνο έτσι μπορεί να έρθει η μεγάλη αλλαγή, με ανανέωση.

Είστε μόλις 37 ετών, ο νεότερος ίσως υποψήφιος Πρόεδρος στην ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σας φοβίζει αυτό;
Καθόλου. Έχω διανύσει πολλά χιλιόμετρα μάχιμης δικηγορίας, όντας ήδη στη δεύτερη δεκαετία μου, πάντα στην πρώτη γραμμή και αποκλειστικά αφοσιωμένος σε αυτή. Έχω αποδείξει ότι μπορώ να κινητοποιήσω και να ενώσω υγιείς δυνάμεις του δικηγορικού σώματος όλων των ηλικιών, μέσα από την πολύχρονη δράση της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-ΘΕΜΙΣ, της οποίας είμαι συνιδρυτής και Πρόεδρος. Έχω εμπειρία διοίκησης, καθώς κατά την τελευταία θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας ήμουν μέλος του. Εξάλλου, δεν είμαι μόνος. Ηγούμαι του εκλογικού συνδυασμού «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!» με 24 εξαιρετικά άξιους συναδέλφους-υποψηφίους, όλων των ηλικιών.

Ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις σας, εφόσον εκλεγείτε; Tι θέλετε κατά προτεραιότητα να αλλάξετε;
Πριν από λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε το ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμά του συνδυασμού μας. Περιλαμβάνει τις 61 βασικές προτάσεις μας, που θα θέσουμε σε εφαρμογή κατά προτεραιότητα την επομένη των εκλογών. Ενσαρκώνουν 5 θεμελιώδεις αρχές: αποτελεσματικότητα, αριστεία, ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια. Εστιάζονται στην αναβάθμιση του Δικηγορικού Συλλόγου και στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας εκπροσώπησης, στην εξυγίανση του φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος μας, στη λήψη ειδικών μέτρων για τη μητέρα δικηγόρο, τον δικηγόρο με ειδικές ανάγκες, τον νέο δικηγόρο, τον έμμισθο δικηγόρο και τον ασκούμενο δικηγόρο, καθώς και στην αντιμετώπιση των παθογενειών της ελληνικής δικαιοσύνης. Μπορείτε να το δείτε στο metodikogoro.gr.

Πως κρίνετε το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων. Χρήζει αλλαγών και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;
Tο ισχύον φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων οδηγεί στον αφανισμό του λειτουργήματός μας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από το 2015 μέχρι το 2016 «χάσαμε» περίπου 58.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και δικηγόρους. Πρόκειται για άτομα που έκλεισαν τα βιβλία τους, επειδή δεν άντεχαν άλλο. Κεντρική πρόταση μας είναι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του δικηγόρου να μην ξεπερνά το 40% του εισοδήματός του, κατά μέγιστο ποσοστό. Σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό υπερβαίνει ακόμη και το 80%! Πως μπορούμε να το επιτύχουμε; Πρωτίστως, μέσω ευρύτατων συμμαχιών με άλλους επιστημονικούς κλάδους και επακόλουθη, συντονισμένη δράση. Σίγουρα όχι με ανούσιες αποχές.

Τι μπορεί να γίνει για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη, ιδίως για την καθυστέρηση απονομής της;
Η ελληνική δικαιοσύνη βουλιάζει υπό το βάρος των προβλημάτων της, με τον αριθμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μεγαλώνει σαν χιονοστιβάδα. Οι σχετικές καταδίκες της χώρας μας τα τελευταία χρόνια υπερβαίνουν τις 400. Βασική πρότασή μας για την άμεση αντιμετώπισή τους αποτελεί η υλοποίηση της ψηφιακής δικαιοσύνης, δηλαδή η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των λειτουργιών των δικαστηρίων μας. Οι σχετικές πρωτοβουλίες παραμένουν, δυστυχώς, στο μεγαλύτερο μέρος τους στα χαρτιά. Η υλοποίηση της e-δικαιοσύνης όμως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση της απονομής της, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χιλιάδων ανθρωποημερών και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Όλοι γνωρίζουν σήμερα τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των νέων δικηγόρων λόγω και της γενικότερες κακής οικονομικής κατάστασης. Τι σκέφτεστε γι’ αυτούς;
Η σημερινή περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον νέο δικηγόρο. Η δικηγορική ύλη έχει συρρικνωθεί δραματικά, ενώ οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις διαρκώς μεγαλώνουν. Οι νέοι δικηγόροι χρήζουν ειδικής μέριμνας, λόγω των δυσκολίων που εξ ορισμού συνεπάγεται η είσοδος τους στο λειτούργημα. Αυτό επιβάλλεται και από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. Μεταξύ άλλων, προτείνουμε υπέρ τους: την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του μερίσματος του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγόρων, την αξιοποίηση χώρων του ΔΣΑ, ώστε να έχουν πραγματική έδρα, την εισαγωγή του θεσμού του «βοηθού δικαστή», που θα τους επιτρέψει να συμβάλλουν επ’ αμοιβή στην απονομή δικαιοσύνης.