Βαριές και άμεσες (αν και αναμενόμενες) ήταν οι «καμπάνες» που έριξε η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με την αντικατάσταση του κυβερνήτη και της αξιωματικού ναυτιλίας – κατευθύνσεως της φρεγάτας «¨ΚΑΝΑΡΗΣ», λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ και αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο στο γραφείο του τελευταίου σήμερα νωρίς το πρωί. 

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ που εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του κυβερνήτου και της διευθυντού Ναυτιλίας – Κατευθύνσεως της φρεγάτας, ενώ το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου για την επιλογή του νέου κυβερνήτου του σκάφους.

Παραλλήλως έγινε γνωστό ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος, ενώ αποφασίστηκε και η σύσταση Επιτροπής Πραγματογνωμοσύνης προκειμένου εντοπισθούν τα αίτια του συμβάντος και εξαχθούν ακολούθως συμπεράσματα και διδάγματα προς περαιτέρω εκμετάλλευση.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τονίζει τα εξής:

«Σε συνέχεια θαλάσσιου συμβάντος φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ, πρωινές ώρες Πέμπτης 02 Νοεμβρίου 2017, αποφασίστηκε η αντικατάσταση Κυβερνήτου και Διευθυντού Ναυτιλίας – Κατεύθυνσης πλοίου. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 για την επιλογή νέου Κυβερνήτου.

Έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος και παράλληλα η σύσταση Επιτροπής Πραγματογνωμοσύνης προκειμένου εντοπισθούν τα αίτια του συμβάντος και εξαχθούν ακολούθως συμπεράσματα και διδάγματα προς περαιτέρω εκμετάλλευση».

Το χρονικό του ατυχήματος

Την Πέμπτη η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης» προσάραξε στη νησίδα Αταλάντη, η οποία βρίσκεται κοντά στην Ψυτάλλεια στον Σαρωνικό Κόλπο.

Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, ενώ πραγματοποιήθηκε αποκόλληση της φρεγάτας και ρυμούλκησή της στη Σαλαμίνα.

Από τη σύγκρουση δεν σημειώθηκε εισροή υδάτων, ούτε διαρροή καυσίμων από το πολεμικό πλοίο.