Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των επιβατών που θέλουν να εκδώσουν ηλεκτρονική κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στα γκισέ σημειώνεται το αδιαχώρητο, με τους πολίτες να περιμένουν δίωρα, τρίωρα, ακόμα και πεντάωρα για να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν.

Μαυραγάνης: «Μην κάθεστε στις ουρές, λογικοί άνθρωποι είμαστε, αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση»

Για τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Μαυραγάνη, το να περιμένουν οι πολίτες στις ουρές για να εκδώσουν το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έχει... νόημα. Τους προέτρεψε, δε, να μην το κάνουν, καθώς θα υπάρξει παράταση.

«Μην κάθεστε στις ουρές, λογικοί άνθρωποι είμαστε, αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση», δήλωσε σήμερα (31/10) ο υφυπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο υφυπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι για την ανανέωση της κάρτας οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τα στοιχεία με το φάκελό τους και να λάβουν την κάρτα τους στην πόρτα του σπιτιού τους με το ταχυδρομείο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα δοθεί και νέα παράταση αν χρειαστεί πέραν τις 5ης Νοεμβρίου για όσους πολίτες λήγουν οι κάρτες τους και επιλέγουν να ανανεώνουν από τον γκισέ και ως τις 15 για όσους επιλέγουν τη διαδικασία του φακέλου. Επιπλέον υπάρχει η λύση της μη προσωποποιημένης κάρτας που μπορεί να επαναφορτιστεί με 2 ευρώ καθώς και το επαναφορτιζόμενο εισιτήριο των 5 ευρώ. Η μη προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να βγει από το oasa.gr ή από το αυτόματο μηχάνημα. Επίσης, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή να εκδοθούν και τα μοναδιαία εισιτήρια, πράγμα που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Τέλος, τόνισε ότι τα παλιά εισιτήρια θα ακυρώνονται και μετά τις 5 Νοεμβρίου, ενώ για όσα δεν έχουν ακυρωθεί ο ΟΑΣΑ θα λάβει απόφαση σε λίγες μέρες για ανταλλαγή των χάρτινων εισιτηρίων. 

Διαθέσιμο σε λίγες ημέρες και απλό ηλεκτρονικό εισιτήριο του €1,4

Για αυτούς τους επιβάτες, που έως τώρα προβλεπόταν ότι θα πρέπει να αγοράσουν το επαναφορτιζόμενο ηλεκτρονικό εισιτήριο των πέντε διαδρομών (με τιμή επτά ευρώ), ο ΟΑΣΑ θα δώσει σε λίγες ημέρες τη δυνατότητα να αγοράζουν και απλά ηλεκτρονικά εισιτήρια των 1,4 ευρώ. Λες και μας κάνει χάρη δηλαδή, που δεν θα μας αναγκάζει με το στανιό να πληρώνουμε επτά ευρώ ακόμα και αν θέλουμε να ταξιδεύουμε για μια μόνο διαδρομή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης, σε επιστολή του στον ανάδοχο του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου» αιτείται την ενεργοποίηση της δυνατότητας διάθεσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έναντι 1,4 ευρώ.

Ο ΟΑΣΑ επεξεργάζεται κίνητρα ώστε ο επιβάτης να μην πετά το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENATicket), αλλά να το επαναφορτίζει όπως, για παράδειγμα, στις δέκα επαναφορτίσεις η ενδέκατη να είναι δωρεάν.

Μέχρι σήμερα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν διατίθεται μεμονωμένα, δηλαδή με το αντίτιμο των 1,4 ευρώ, καθώς ο επιβάτης χρειάζεται να καταβάλει την πρώτη φορά, είτε 4,5 ευρώ που είναι το ημερήσιο εισιτήριο, είτε 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε πέντε διαδρομές.

Ωστόσο, το μεμονωμένο εισιτήριο των 1,4 ευρώ διατίθεται ήδη, τόσο στην προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα όσο και στην απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα, η οποία διατίθεται και αυτή με 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε πέντε διαδρομές.

Τόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) όσο και η ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card) μπορούν να επαναφορτιστούν και άρα ο επιβάτης μπορεί να τα επαναχρησιμοποιεί.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να δοθεί και παράταση έως τις 10 Νοεμβρίου για τους κατόχους καρτών Οκτωβρίου, ώστε να εκδώσουν την προσωποποιημένη κάρτα τους. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τη διαδικασία του φακέλου.

Τι πρέπει να κάνετε για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας με τη διαδικασία του ανοιχτού φακέλου:


Η διαδικασία του ανοιχτού φακέλου αφορά όλους τους κατόχους μηνιαίων καρτών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017. Η σχετική δυνατότητα παρέχεται και στους φοιτητές.

Σημειώνεται ότι η παράδοση του ανοιχτού φακέλου γίνεται σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1, 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ.

1. Προετοιμασία φακέλου μεγέθους Α4 με τα ακόλουθα στοιχεία:

1.Φωτοτυπία της υπάρχουσας μηνιαίας κάρτας με μηνιαίο κουπόνι (έτους 2017).
2.Φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον αριθμό ΑΜΚΑ.
3.Πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας.
4.Εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από το www.athenacard.gr.
5.Στην περίπτωση των φοιτητών χρειάζεται προσκόμιση φωτοτυπίας ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ.

2. Αναγραφή στοιχείων επί του φακέλου

Αναγράφονται επί του φακέλου τα ακόλουθα στοιχεία: Όνομα, επώνυμο και διεύθυνση όπου θα αποσταλεί η προσωποποιημένη κάρτα (οδός, αριθμός, περιοχή, Τ.Κ.) μέσω ταχυδρομείου.

3. Ο φάκελος παραδίδεται ανοιχτός σε οποιοδήποτε σταθμό των γραμμών 1, 2, 3 της ΣΤΑΣΥ, χωρίς αναμονή για την έκδοση της κάρτας

Παράδοση του ανοιχτού φακέλου (σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1, 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ, σε προκαθορισμένα σημεία με ειδική σήμανση).
Οι φάκελοι διαχειρίζονται με ασφαλή διαδικασία.

4. Αποστολή του φακέλου στη διεύθυνση επιλογής των επιβατών

Ο φάκελος με την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα χωρίς κόμιστρο και τα λοιπά στοιχεία αποστέλλεται ταχυδρομικά στη διεύθυνση που αναγράφεται στον φάκελο.