Στρατιωτικός αγώνας με την ονομασία «1ος Μαραθώνιος Άθλος ‘’Ιερού Λόχου’’» πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί μέχρι το μεσημέρι, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπληρώσεως των 75 χρόνων από της ιδρύσεως του νεότερου «Ιερού Λόχου»» της Ελληνικής Ιστορίας, το 1942, στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά από σχετική πρωτοβουλία του τότε συνταγματάρχου Χριστόδουλου Τσιγάντε, ενός πολύ καλού αξιωματικού, αλλά απότακτου, όπως και ο αδελφός του, του αποτυχημένου Βενιζελικού «Κινήματος του 1935», όπως έμεινε στην Ιστορία.

Ο «1ος Μαραθώνιος Άθλος ‘’Ιερού Λόχου’’» θα πραγματοποιηθεί με σημείο ενάρξεως την παραλία της Νέας Μάκρης και τερματισμό τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) στην Βάρη της Αττικής.

Ως προελέχθη, ο αγώνας, ο οποίος στην πραγματικότητα αποτελείται από τρεις επί μέρους δοκιμασίες-αγωνίσματα στην κολύμβηση, αγώνα δρόμου και σκοποβολή, πρόκειται δηλ. για αγώνα στρατιωτικού τριάθλου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 με το ακόλουθο πρόγραμμα.

Στις 04:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενάρξεως στην Ακτή του Μαραθώνος, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα. Ακολούθως, ο αγώνας θα περιλάβει:

- Κολύμβηση μάχης επί αποστάσεως ενός ναυτικού μιλίου στον Άγιο Ανδρέα.

- Αγώνα δρόμου, εν στολή, επί αποστάσεως 46 χιλιομέτρων στη διαδρομή Μαραθώνας – Βάρη Αττικής.

- Βολή μάχης, στο πεδίο βολής της ΣΣΕ στην Βάρη.

- Τερματισμός, στο Διοικητήριο της ΣΣΕ.

Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσιάσεως της ιστορικής δράσεως του «Ιερού Λόχου», στην αίθουσα εντευκτηρίου της ΣΣΕ.

Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής μεταλλίων, στο στάδιο της ΣΣΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας συνδιοργανώνεται από τη ΣΣΕ και τη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ), που φέρει τιμητικώς την ιστορική επωνυμία «Ιερός Λόχος» έχοντας και την Πολεμική Σημαία και Παραδόσεις της πρώτης Μονάδος Ειδικών Επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού.