Το θέμα της απόσυρσης της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων τέθηκε προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκο.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε, πέραν των όσων αναφέρονται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ότι «ουδείς υπουργός και καμία διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από το 2012 έως και σήμερα, δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. της 21ης Νοεμβρίου 2012, η οποία και υποδεικνύει στους ιατρούς, να αναγράφουν μεν τη δραστική ουσία όπως ορίζει ο Νόμος 4052/2012, αλλά στο πεδίο σχόλιο, θα υποδεικνύουν το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία, με το οποίο θεωρεί ο θεράπων ιατρός, ότι ρυθμίζεται ο ασθενής, σε συνεννόηση πάντοτε μαζί του και ότι οποιαδήποτε αλλαγή, συνεπάγεται ευθύνες για τον εκτελούντα».

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ζήτησε για μία ακόμη φορά απόσυρση της εγκυκλίου.

Την επόμενη εβδομάδα καθορίστηκε συνάντηση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα τα οποία θέτει ο ΠΙΣ, καθώς και όλα τα θέματα που άπτονται της ιατρικής λειτουργίας και της περίθαλψης των πολιτών.

Έως τότε ο κ. Βλασταράκος συστήνει στους γιατρούς να εφαρμόζουν την απόφαση του Δ.Σ. του ΠΙΣ (της 21ης Νοεμβρίου 2012), η οποία είναι σε ισχύ.

«Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή απόφαση», είπε, «αλλοιώνει την ιατρική λειτουργία, προκαλεί ζημία στην περίθαλψη των πολιτών, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Ο ΠΙΣ δεν θα σταματήσει ούτε λεπτό να στηρίζει τη Δημόσια υγεία, με όρους όμως που δεν θα την μετατρέπουν από κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος».