«Η τήρηση των μέτρων για τον κοροναϊό μπορεί να έχει αποτέλεσμα» εκτίμησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Mea culpa’’ με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός» επισημαίνοντας ότι «είναι επικίνδυνος».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Εκφράζω την ανησυχία μου από τα τέλη Αυγούστου. Είμαστε ψύχραιμοι αλλά οπωσδήποτε τα νούμερα που βλέπουμε και η εξάπλωση του ιού είναι σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Δεν είναι μάταιος κόπος η τήρηση των μέτρων και θα φέρει αποτελέσματα το έχουμε δει αυτό στη Θεσσαλονίκη η οποία ήταν σε ένα επικίνδυνο σημείο τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, ήρθε σε ένα ιδανικό σημείο στα τέλη Σεπτεμβρίου και με τη χαλαρότητα και με την πλημμελή τήρηση των μέτρων επανήλθε σε ένα πορτοκαλί επίπεδο κυκλοφορίας του ιού που απαιτούνται εκ νέου μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Θα πρέπει όλων των ειδών οι συγχρωτισμοί για οποιοδήποτε λόγο στο επόμενο χρονικό διάστημα να μην υπάρχουν. Εγώ ως γιατρός είμαι αυτός που δίνω τις συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε και οι συμβουλές των γιατρών θα θέλαμε να ακολουθούνται χωρίς αστυνομική παρέμβαση. Οι συνωστισμοί ανεξαρτήτως χρώματος, σκοπού, ηλικίας, φυλής και επιπέδου σκέψεως του καθενός μας είναι επικίνδυνοι», τόνισε ο ίδιος.

«Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όσες δυνάμεις έχουμε γιατί θα κουραστούμε να λαμβάνουμε, και θα πρέπει και να τηρούμε, μέτρα που θα περιορίζουν την κυκλοφορία του ιού για να είναι η κοινωνία και η οικονομία ανοιχτή. Κάθε φορά που θα τηρούμε επαρκώς τα μέτρα θα έρχεται η άρση τους, θα επανακυκλοφορεί ο ιός και θα επαναλαμβάνονται τα μέτρα και με αυτό το σενάριο θα πάμε για αρκετούς μήνες απ’ ότι φαίνεται μπροστά μας. Να θυμόμαστε ότι η έγκαιρη λήψη των μέτρων, που είναι έγκαιρη, απαιτεί και σωστή εφαρμογή ώστε τα διαστήματα των περιορισμών να είναι μικρότερα από τα διαστήματα της πιο ελεύθερης κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής», επισήμανε.

Για την ετοιμότητα του ιατρικού κόσμου, ανέφερε: «Θα πρέπει να αποτρέψουμε ένα δεύτερο βίαιο κύμα. Ο ιατρικός κόσμος θα κάνει το καθήκον του σε οποιεσδήποτε συνθήκες παρά τις δυσκολίες που έχουμε και θα πρέπει να σας πω ότι οι Έλληνες γιατροί που δώσαν και δίνουν και θα δώσουν την ψυχή τους είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι γιατροί στην Ευρώπη. Λαμβάνουνε τους μισούς μισθούς από τους Ρουμάνους συναδέλφους τους, 2,5 φορές κάτω από τους μισθούς των Κυπρίων συναδέλφων τους και 3 ως 4 φορές κάτω τω Μαλτέζων συναδέλφων τους. Με ένα σύστημα το οποίο χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά μάλλον δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή μετά από 40 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε, με μια Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την οποία προσπαθούμε να τη δημιουργήσουμε και δεν την έχουμε αλλά οι Έλληνες γιατροί με την ψυχή τους θα είναι εδώ ότι και αν χρειαστεί για να προσφέρουμε αλλά ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο αντιμετωπίζεται με μέτρα δημόσιας υγείας έξω από το νοσοκομείο».