Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο, καθώς ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων προσεγγίζει πλέον τις έξι χιλιάδες, εκπέμπουν οι κάτοικοι του νησιού.

Από αυτούς τους 5.862, οι 4.345 διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας που έχει χωρητικότητα μόλις για 2.330. Με αυτό το δεδομένο, στον πολυσυζητημένο καταυλισμό επανήλθαν σκηνές ή και υπνόσακοι στην ύπαιθρο, όταν είχε γίνει κατορθωτό στις αρχές του καλοκαιριού οι πάντες να διαβιούν σε στεγασμένους χώρους (κοντέινερ).

Με επιστολή τους στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού, τα μέλη της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», αφού σημειώνουν τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζουν πως πλέον «η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά και εξαιρετικά βλαπτική για την εικόνα των νησιών και της χώρας γενικότερα. Οι συνεχείς εντάσεις, τα επεισόδια και η συνακόλουθη δημοσιότητα κάθε άλλο παρά μας τιμούν ως κράτος και ως πολίτες. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξαναζήσουμε σκηνές όπως αυτές του περσινού χειμώνα».