Στοιχεία για την εντυπωσιακή δράση των πτητικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού κατά τον τρέχοντα μήνα Αύγουστο, αλλά και ενδεικτικώς τη δράση των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας για την 28η Αυγούστου, αμφοτέρων για κοινωνικούς σκοπούς, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Γενικά Επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας αντιστοίχως.


Πιο συγκεκριμένα, τα ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), πραγματοποίησαν 95 εξόδους και 255 ώρες πτήσεως, εκτελώντας 910 ρίψεις νερού με τον κάδο που μεταφέρουν ως εξωτερικό φορτίο, συνδράμοντας με τον τρόπο αυτό τις προσπάθειες των επιγείων δυνάμεων πυροσβέσεως, που έχουν και τον τακτικό επιχειρησιακό έλεγχο όλων των πυροσβεστικών μέσων σε ξηρά και αέρα, για την κατάσβεση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην επικράτεια το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.


Επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (Αύγουστος 2017), ο Στρατός Ξηράς μέσω των πτητικών μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), δηλ. των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και των ΝΗ-90 του 2ου ΤΕΑΣ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, συνέδραμε σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδών με την εκτέλεση 26 αποστολών, ημέρα και νύχτα, συμπληρώνοντας 70 ώρες πτήσεως, για την αεροδιακομιδή 28 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.


Τέλος, και τελείως ενδεικτικώς, μόνο την 28η Αυγούστου, τα δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ), Canadair CL-215 της ιστορικής 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ) και τα μονοκινητήρια PZL M-18 Dromander της 359 ΜΑΕΔΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν συνολικώς 19 εξόδους, συμπληρώνοντας 56,9 ώρες πτήσεως, από τις οποίες οι 30,7 ώρες συμπληρώθηκαν από τα CL-415 και τα CL-215 για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στις Μαριές Ζακύνθου. Ακόμα, την ίδια ημέρα, δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan της ιστορικής 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ) μετέφεραν ισάριθμους ασθενείς από τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα στον Άραξο, καθώς άλλον ένα ασθενή από το Ηράκλειο στην Ελευσίνα όπου προσγειώθηκε και μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 ΜΤΜ, το οποίο προηγουμένως είχε απογειωθεί από την Ελευσίνα και παραλάβει ένα βρέφος από τη Χίο. Στις προαναφερθείσες τρεις αποστολές συμπληρώθηκαν 8,5 ώρες πτήσεως. Και όλα αυτά σε μία μόνο ημέρα και εκτός όλων των άλλων κανονικών της αποστολών.