Οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου πριν από τα 62 έτη βάζει η κυβέρνηση με διάταξη-φωτιά που αναμένεται να περιληφθεί σε νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα λίγο μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου», η επίμαχη διάταξη θα προβλέπει την οριστική κατάργηση της μεταβατικότητας των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που ίσχυε μέχρι το 2021. Με άλλα λόγια, μόλις σβήσουν τα φώτα της ΔΕΘ και ξεδιπλωθεί το επικοινωνιακό περιτύλιγμα του Μαξίμου, το υπουργείο Εργασίας θα βάλει... οριστικό «μπλόκο» στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62.

Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που στην ουσία τροποποιεί τον νόμο 4336/2015, θα προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με μειωμένο όριο ηλικίας δεν θα λαμβάνουν σύνταξη, αν η διαφορά από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια.

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ομως, σχεδόν την τελευταία στιγμή είχε προτιμήσει να τη βάλει στο συρτάρι.

Γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι, αν και η συγκεκριμένη διάταξη αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, ανοίγει επί της ουσίας τον δρόμο για ανάλογη εφαρμογή και στα ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για το ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και άλλους φορείς που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.

H απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Στο δημοσίευμα της Ελευθερίας του Τύπου το υπουργείο Εργασίας απάντησε με την εξής ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαψεύδει κατηγορηματικά σημερινό δημοσίευμα της "Ελευθερίας του Τύπου" που προαναγγέλλει διάταξη νόμου για την "οριστική κατάργηση της μεταβατικότητας των ορίων ηλικίας" και το "πρόωρο τέλος στις συντάξεις πριν από τα 62"!

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Όπως είναι γνωστό, η σημερινή κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από το 2015 (Ν. 4336/15) μεταβατική περίοδο έως και το 2021 για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η μεταβατική αυτή περίοδος ήδη εφαρμόζεται και θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά.

Για ακόμη μια φορά τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας και χωρίς καμία προηγούμενη διασταύρωση, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να κατασκευάσουν "ειδήσεις".

Ενημερώνουμε, δε, τον συντάκτη ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Δημοσιεύματα όπως το σημερινό, χωρίς κανένα ίχνος αξιοπιστίας και με τη γνωστή πολιτική σκοπιμότητα, το μόνο που επιδιώκουν είναι να σπείρουν τον πανικό στους ασφαλισμένους. Μάταιη προσπάθεια.».