Εκδήλωση στη μνήμη των 14 εκτελεσθέντων της Νέας Ευκαρπίας από τα γερμανικά στρατεύματα πριν από 73 χρόνια, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του δήμου Παύλου Μελά και του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας.

Το πρωί παρουσία συγγενών των θυμάτων τελέστηκε δοξολογία στον ναό του Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των 14 παλικαριών.

 

«Όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι, τόσο στην Ευκαρπία αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σφράγισαν ανεξίτηλα με τη θυσία τους, με τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή τους, ένα δίκαιο αγώνα και επιτεύχθηκε η έκπληξη, η νίκη, η λευτεριά. Υποκλινόμαστε όλοι εμείς οι ταπεινοί προσκυνητές, στα 14 ονόματα που χάραξε η Ιστορία στο Μνημείο και διαπιστώνουμε ότι τα τραύματα μας ενώνουν, μας παραδειγματίζουν, μας δυναμώνουν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Στο θλιβερό ιστορικό εκείνης της ημέρας, της 31ης Ιουλίου του 1944, αλλά και γενικότερα στην Εθνική Αντίσταση που αναπτύχθηκε με πολλές μορφές σε πόλεις και χωριά και ρίζωσε με εκφραστές νέους και γέρους, άνδρες και γυναίκες, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Ιωσήφ Αράπογλου.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, η ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Παύλου Μελά, τον Γερμανό υποπρόξενο, Κρίστοφ Τάνενμπεργκερ και εκπροσώπους μελών της Βουλής, συλλόγων και οργανώσεων.