Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το μεσημέρι και μέχρι τις 17 Μαΐου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, προκειμένου να συμμετάσχει στις Συνόδους των Στρατιωτικών Επιτροπών των ομολόγων του τόσο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως («European Union Military Committee»/EUMC), όσο και στην 177η της Στρατιωτικής Επιτροπής («Military Committee in Chiefs of Defence Session»/MC/CS) του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για το 2017, της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, υπό την προεδρία του Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφαλείας και της αμύνης από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Federica Mogherini.

Ακολούθως οι αρχηγοί ενημερώθηκαν για την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές εξελίξεως της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ από τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανό Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti.

Ακόμα, συζήτησαν με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (EDA), Πρέσβη Jorge Domecq, το μείζον ζήτημα της Κυβερνοαμύνης (Cyber Defence), ενώ επίσης ενημερώθηκαν για την τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία από τον Ουκρανό Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της ΕΕ συζήτησαν για τις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών εκπαιδεύσεως και συμβουλών της ΕΕ και των εν εξελίξει επιχειρήσεων της ΕΕ δηλαδή των EUNAVFOR «Operation Atalanta» στη Σομαλία, EUNAVFOR MED «Operation Sophia» στη Μεσόγειο θάλασσα και EUFOR «Althea» στα Βαλκάνια).