Ως την κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και έκφραση αλληλεγγύης προς κράτη - μέλη της, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην παρέμβαση του, στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του στάθηκε ιδιαιτέρως «στην τελική φάση της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών, που διακινούνται αεροπορικώς προς την Ευρώπη, τις οποίες αντιμετωπίζουν η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, στα χερσαία σύνορα με τη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτή που αντιμετώπισε η Ελλάδα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία τον Μάρτιο 2020» χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις ενέργειες αυτές, που παραβιάζουν σύνορα Ε.Ε., προωθούν τις γεωπολιτικές επιδιώξεις και οικονομικά συμφέροντα των διοργανωτών τους.

Αναφορικώς με τις «Συντονισμένες Ναυτικές Παρουσίες» (“Coordinated Maritime Presence”/CMP) επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος, ως Ναυτική Περιοχή Ενδιαφέροντος (MAI), ευρισκόμενη στην άμεση γειτονία της Ε.Ε., όπου διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα για κράτη-μέλη και υφίστανται προκλήσεις και απειλές για ασφάλεια και σταθερότητα, πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ε.Ε».

Επανέλαβε για μία ακόμα φορά, ότι «είναι απαραίτητη η παραγωγική συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, βασισμένη στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο οργανισμών».

Αξίζει να προστεθεί ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις σε επιχείρηση «EUFOR ALTHEA», η «Στρατιωτική Κινητικότητα», η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και οι εκπαιδευτικές αποστολές της Ε.Ε ενώ στο γεύμα εργασίας με συμμετοχή και του Γεν.Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζητήθηκε η συνεργασία των δύο αυτών μεγάλων διεθνών Οργανισμών.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εγκρίθηκε σειρά προγραμμάτων PESCO, στα οποία περιλαμβάνεται το υπό ελληνικό συντονισμό πρόγραμμα «Main Battle Tank – Simulation and Testing Centre».

Της προαναφερθείσης συνεδριάσεως είχε προηγηθεί η αντίστοιχη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (EDA), όπου συζητήθηκε η συνεισφορά του οργανισμού στην προώθηση της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα.

Τέλος, κατά το χθεσινό κοινό δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης των κρατών – μελών της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί του πρώτου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε., ενώ στο περιθώριο του συμβουλίου , ο Έλλην ΥΕΘΑ προήδρευσε της ατύπου συνόδου των ομολόγων του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), ενώ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ και Βουλγαρίας Γκεόργκι Παναγιώτωφ, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.