Μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουν όσοι λαμβάνουν ειδοποίηση για πληρωμή κλήσεων παράνομης στάθμευσης από δήμους. Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι πάντοτε επαρκή και ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει χιλιάδες ευρώ σε όσους βρίσκουν τρόπο να το αποδείξουν. 

Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, ισχύουν συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης εδώ και δεκαετίες με συνέπεια αφενός να προκύπτουν σημαντικά έσοδα, αφετέρου να υπάρχουν αποθήκες ολόκληρες με εκατομμύρια κλήσεων παλαιών ετών.

Όμως, η έλλειψη μηχανογράφησης και το χάος αποτελούσαν το βασικό χαρακτηριστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων «φουσκώνει» κάθε χρόνο διότι εγγράφονται μέσα σε αυτόν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί και μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από απλήρωτες κλήσεις παράνομης στάθμευσης.

Μέσα στο 2016 εστάλησαν σε χιλιάδες πολίτες ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν για πρόστιμα προηγούμενων ετών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγινε κατάσχεση απ΄’ο τραπεζικούς λογαριασμούς των παραβατών. Ορισμένοι όμως βάλθηκαν να το ψάξουν λίγο παραπάνω και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο συζητείται η επιστροφή ποσών που ξεπερνούν τα 17,000 ευρώ σε 4 πολίτες.

Χαρακτηριστικά είναι παραδείγματα όπως εκείνο ενός πολίτη που έλαβε συνολικά 155 κλήσεις για τα τρία αυτοκίνητά του, αλλά ο Δήμος δεν μπόρεσε να βρει περισσότερες από 15 και έτσι τα χρήματα που αναγκάστηκε να πληρώσει ήταν τελικά πολύ λιγότερα από εκείνα που εμφανίζοντας, ενώ οι αρχές του Δήμου αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και ποσά που είχαν ήδη κατασχεθεί καθώς υπήρχε θέμα... χρώματος.
Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις όπου το χρώμα του αυτοκινήτου που αναγράφει ο δημοτικός αστυνομικός στην κλήση δεν ταιριάζει με εκείνο που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και έτσι αναγκαστικά η κλήση ακυρώνεται.

Όπως αποδεικνύεται οι πολίτες που λόγω κλήσης του Δήμου βλέπουν να κατάσχονται ποσά από τους λογαριασμούς του είναι καλό να ζητούν άμεσα τα παραστατικά που να βεβαιώνουν την παράβαση.