Πασχαλινό «μποναμά» (τρόπος του λέγειν) επιφύλαξε ο Δήμος Αθηναίων σε χιλιάδες οδηγούς δεσμεύοντας τον ΑΦΜ τους για κλήσεις που ξεπερνούν, κατά περίπτωση, τα 300 ευρώ.

Η αποστολή των εντολών δέσμευσης στις εφορίες έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας και πλέον είναι καθημερινές οι διαμαρτυρίες από πολίτες των οποίων έχουν μπλοκαριστεί οι συναλλαγές, διότι δεν τους χορηγείται φορολογική ενημερότητα. Η παράλειψη των οδηγών δικύκλων και αυτοκινήτων να πληρώσουν έγκαιρα τις κλήσεις που τους επέβαλαν οι δημοτικοί αστυνομικοί για παράνομη στάθμευση αποδεικνύεται τελικά «πολύ αλμυρή».


Διαμαρτυρίες για προσαυξήσεις και πρόστιμα στις απλήρωτες κλήσεις

Έπειτα από χρόνια, τους έρχεται ειδοποίηση με το αρχικό ποσό προσαυξημένο με τόκους και επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη. Σε μερικές περιπτώσεις οδηγοί καλούνται να πληρώσουν ούτε λίγο ούτε πολύ 5.000 και 10.000 ευρώ, δηλαδή για πολλούς τα έσοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αλλά στην ίδια κατάσταση, ίσως και χειρότερη, βρίσκεται μεγάλο μέρος των Αθηναίων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Οι συγκεντρωτικές οφειλές που αποστέλλονται αυτές τις μέρες από την Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου Αθηναίων προκαλούν «μικρά εγκεφαλικά», διότι καταδικάζουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αφού μπορούν να έχουν μόνο έξοδα και κανένα έσοδο.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή ο Χάρης Δούκας έχουν μπλοκαριστεί 1.500 ΑΦΜ για χρέη που αγγίζουν τα 1.524.117 ευρώ. Τα δύο προηγούμενα έτη 2022 και 2023 το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Αθηναίων έχει μπλοκάρει 23.894 ΑΦΜ με σκοπό την είσπραξη των οφειλών.


Οι λύσεις για τους δεσμευμένους ΑΦΜ

Όσοι και όσες ενημερωθούν από την εφορία στην οποία ανήκουν ότι είναι δεσμευμένος ο ΑΦΜ λόγω χρεών προς τον Δήμο Αθηναίων έχουν δύο λύσεις: να προσέλθουν στα ταμεία του δήμου και να εξοφλήσουν την οφειλή τους ή να προχωρήσουν σε ρύθμιση αποπληρωμής σε έως και 24 δόσεις. Λύση θα μπορούσε να δοθεί, υποστηρίζουν πηγές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με νομοθετική ρύθμιση από πλευράς της κυβέρνησης με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων να αφαιρεί τις προσαυξήσεις επί του αρχικού προστίμου της παράνομης στάθμευσης για δύο λόγους: οι πολίτες θα διευκολυνθούν να πληρώσουν και από την άλλη τα ταμεία του δήμου θα εισπράξουν ποσά, τα οποία σε άλλη περίπτωση δεν είναι με κανένα τρόπο εισπρακτέα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων με πρωτοβουλία δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Το ίδιο θέμα, πάντως, απασχολεί και άλλους δήμους της χώρας, οι οποίοι έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν μέσω της ΚΕΔΕ από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τα χρέη από κλήσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή