Η Θεσσαλονίκη, ως κόμβος στρατηγικών μεταφορών και ο Ελληνικός Στρατός, ως παράγων καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη σημαντικών ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων φάνηκαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο κατά την πρόσφατη μετακίνηση μιας πλήρους επίλεκτης μονάδος του Αμερικανικού Στρατού από τις ΗΠΑ για τη Ρουμανία, με ενδιάμεσο σταθμό την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Η όλη εξέλιξη σημειώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και έγινε γνωστή μέσω των…Αμερικανών, με tweet του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα και εν συνεχεία με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο facebook και περιέργως όχι από το ΓΕΣ, ο Αρχηγός του οποίου Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής παρίστατο στην όλη επιχείρηση. Μαζί του ήταν στο στρατιωτικό τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, καθώς και ο Διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης Αντιστράτηγος Ben Hodges.

Η όλη επιχείρηση προέβλεπε την από αέρος μεταφορά από τις ΗΠΑ του 2-10 Τάγματος της 10ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Μάχης (10th Combat Aviation Brigade/CAB), τη μεταφορά οκτώ μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk στο αεροδρόμιο της Μίκρας και 70 ακόμα μεγάλων εμπορευματοκιβωτίων με ειδικό πλοίο στο στρατιωτικό τμήμα του λιμένος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της υποστηρίξεως της επιχειρήσεως “Atlantic Resolve” καθώς και 80 ατόμων προσωπικό για την συναρμολόγηση των ελικοπτέρων που τα έβγαλαν συσκευασμένα από το πλοίο για να πετάξουν μέχρι το αεροδρόμιο και εκεί να φορτωθούν στα μεταφορικά αεροσκάφη για τη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση “Atlantic Resolve” αφορά τις μετασταθμεύσεις μονάδων του Αμερικανικού Στρατού για διάστημα 9 μηνών και σε rotation στις Σύμμαχες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και τη Γερμανία, με σκοπό την εκπαίδευση, ασκήσεις και συντήρηση του υλικού αλλά και …παρουσία στην περιοχή κοντά στη Ρωσία!

«Αυτή είναι μία σπουδαία ευκαιρία για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας» τόνισε με δήλωσή του ο Αντιστράτηγος Στεφανής στους Αμερικανούς συνομιλητές του, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή, φιλία, συνεργασία και τον επαγγελματισμό των στρατιωτών μας. Είμαστε πολύ περήφανοι που βρισκόσαστε εδώ και προσβλέπουμε στη διεύρυνση της μεταξύ μας συνεργασίας».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Geoffrey Pyatt και ο Αντιστράτηγος Ben Hodges με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της αφίξεως του προσωπικού και των εφοδίων στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

 

Λ.Σ.Μ.