Με αργά αλλά σταθερά βήματα φαίνεται πως προχωρεί ο στρατιωτικός τομέας εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι εντός διημέρου πραγματοποιήθηκαν δύο ασκήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία της ΕΕ, στις οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Πιο συγκεκριμένα. Πρώτα χρονικώς πραγματοποιήθηκε η άσκηση “Black Blade” με συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων και ελικοπτέρων στη Florennes, του Βελγίου, παρουσία και της αρμοδίας Ύπατης Εκπροσώπου Mogherini. Η άσκηση αφορούσε δραστηριότητα των Ειδικών Δυνάμεων σε “Black Operations” σε συνεργασία με διάφορους τύπους μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων, σε συνδυασμένες επιχειρήσεις. Η προαναφερθείσα άσκηση οργανώθηκε απο την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αμύνης (“European Defense Agency”/EDA).

Δεύτερη χρονικά ήταν η άσκηση “European Wind 2016” στην ευρύτερη περιοχή του Ούντινε της Βορείου Ιταλίας για την πιστοποίηση του Ιταλικού Σχηματισμού Μάχης (EU Battle Group) που πρόκειται να αναλάβει δράση το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το παρόν στην άσκηση αυτή έδωσαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ιταλίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, καθώς και εκπρόσωποι από την Ουγγαρία και την Κροατία, των οποίων οι δυνάμεις τους συμμετέχουν στον προαναφερθέντα «Σχηματισμό Μάχης», που έχει ως επικεφαλής (“Leading nation”) την Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχος σχηματισμός μάχης αποτελούμενος από δυνάμεις από τις Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, έχει ως επικεφαλής τη χώρα μας.

Λ.Σ.Μ.