Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε στην αγόρευσης της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που δικάζει την υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της Folli Follie.

Η εισαγγελέας τόνισε πως δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης και κατα συνέπεια πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα.

Folli Follie: «Χωρίς την παρότρυνσή του δε θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες», είπε η εισαγγελέας για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο


Την ίδια στιγμή ωστόσο εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος ο ιδρυτής του ομίλου, Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, επισημαίνοντας «ήταν ιδρυτής και βασικός μέτοχος και υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Από το 2001 εν γνώση του είχαν αρχίσει να συστήνονται εταιρίες ελεγχόμενες από τον υποόμιλο της Ασίας. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δίκη του παρότρυνση δε θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες».

Ως φυσικούς αυτουργούς της πράξης της πλαστογραφίας η εισαγγελέας έδειξε τα δύο στελέχη του ομίλου στην Ασία σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

«Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εφευρίσκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα» τόνισε η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της αγόρευσης.

Πάντως, η εισαγγελέας ζήτησε την την απαλλαγή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πλαστογραφία, επισημαίνοντας : «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας».

Όσο αφορά το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η εισαγγελέας το απέδωσε στους δύο βασικούς κατηγορούμενους τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, τονίζοντας :

«Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρίας, γίνονταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφαλαία από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελής συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές.

Η πώληση μετόχων από Δημήτρη και Τζωρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρίας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημητρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης».

Για το ίδιο αδίκημα η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου επισημαίνοντας πως ασχολιόταν με το δημιουργικό κομμάτι της επιχείρησης.

Η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται.